Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

"Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα ξεμείνει από μετρητά"

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με μπαράζ εκθέσεών τους, BofA Merrill Lynch, Citi και Morgan Stanley εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρες ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και η αξιολόγηση θα κλείσει, ωστόσο αυτό θα συμβεί στο... "παρά '5" δηλαδή όταν η Ελλάδα βρεθεί το καλοκαίρι χωρίς χρήμα για την αποπληρωμή των δανείων. Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να στέλνουν σήμερα σε νέο sell-off τα ελληνικά ομόλογα.

BofA: Oι διαπραγματεύσεις θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα

Οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τον κίνδυνο του Grexit, ωστόσο η BofA Merrill Lynch δεν αναμένει να υπάρξει φέτος έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι ανησυχίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ευρώ, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του ευρώ.

Η BofA προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η β' αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Citi: Δεν κλείνει η αξιολόγηση, δεν "πιάνεται" με τίποτα ο στόχος της ανάπτυξης

Η Citigroup αν και δεν εκτιμά ότι το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε μια πλήρη ναυάγιο της συμφωνίας, οδηγώντας σε χρεοκοπία και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα, δεδομένης της έλλειψης του "επείγοντος" για τους πιστωτές να κάνουν οποιαδήποτε νέα παραχώρηση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ που δημοσιεύτηκαν χθες, τονίζει ότι είναι ασταθή και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική των οικονομικών στοιχείων της κυβέρνησης, Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2016 πιθανότατα ενισχύθηκε από την αποπληρωμή των μεγάλων δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, μετά από την εκταμίευση των μεγάλων δόσεων των δανείων τον Ιούνιο / Ιούλιο, και τα στοιχεία του δ' τριμήνου "διόρθωσαν" αυτή την υπερβολή.

Morgan Stanley: Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από πολύ χρόνο και πολλή πίεση

Η λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της flash note για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και πάλι, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα βάζει σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της χώρας.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι για μια ακόμη φορά αρνητική. Στο -0,4% μηνιαίως το τέταρτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που "έβλεπαν" ανάπτυξη του ίδιου μεγέθους. Με όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης να έχουν επιδεινωθεί τελευταία, αυτό φαίνεται περισσότερο ως εμπόδιο το οποίο πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη άνοδο της πολιτικής μεταβλητότητας, ειδικά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για την δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την Ελλάδα και στο timing και το είδος μιας ελάφρυνσης χρέους, με τη μορφή παράτασης των λήξεων

Χωρίς δόση, δεν θα υπάρχει ρευστότητα στο τρίτο τρίμηνο

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης. Εκτός από την πληρωμή των δικών της ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης είναι κυρίως προς τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο αυτά τα κεφάλαια αποτελούν εργαλείο πολιτικής και καταβάλλονται μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά, η Morgan Stanley δεν αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον. Ακριβώς αυτή η πίεση είναι που κάνει τη συμφωνία δυνατή και πιθανή, ωστόσο.

Η πολιτική αστάθεια είναι αρνητικός παράγοντας, όπως επισημαίνει η MS, κάνει τόσο την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται όσο και τη σχέση με τους δανειστές, απρόβλεπτες. Η έλλειψη μία σαφούς και αποφασιστικής πορείας σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή συνεχόμενων γύρων λιτότητας συμβάλλουν στη μείωση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται πλέον δεύτερος μετά τη Ν.Δ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρνητικό για την αγορά, καθώς η ΝΔ είναι περισσότερο υπέρ της Ευρώπης, της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Τι μπορεί να συμβεί... κάποια στιγμή

Η Morgan Stanley προχωρά σε ένα παράδειγμα για να δείξει τι μπορεί να συμβεί στο... μελλον... "Φανταστείτε ότι σας χρωστάω 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά πρέπει να το αποπληρώσω σε 100 χρόνια στο 0,000001%. Αυτό σημαίνει ότι, ναι, έχω χρέος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μου δίνετε μετρητά για έναν αιώνα. Το βάρος χρέους της Ελλάδας δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από μηχανισμούς διάσωσης (ΕΕ και ΔΝΤ).

Μετά από συνεχόμενους γύρους reprofiling, η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι πολύ μακρύτερη από αυτήν του χρέους των άλλων χαρών της περιφέρειας, και η αναλογία τόκων/ΑΕΠ χαμηλότερη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όλο αυτό πιθανώς θα επιλυθεί με τη σωστή ποσότητα πίεσης και στις δύο πλευρές και θα οδηγήσει σε περαιτέρω reprofiling, αν και το timing, λόγω των εκλογών στην Ευρώπη, είναι αβέβαιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: