Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Στο έλεος των Dijsselbloem και Lagarde

Του Γιώργου Κράλογλου 

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που νομίζουν απλά ότι ζούμε τη συνέχεια των μνημονίων με άλλο πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση. Πρόκειται για βαθύτατα νυχτωμένους. Οι 153 "στρατευμένοι" στην καθεστωτική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα το καταλάβουμε όταν "ξυπνήσουμε" ίσως και με δραχμές, με ηλεκτρικό ρεύμα Αλβανίας και την Ακρόπολη ιδιοκτησία τουριστικών πολυεθνικών. 

Η καθεστωτική νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απολύτως, μα απολύτως, καμία σχέση με ό,τι ζήσαμε μέχρι σήμερα. Ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ των Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη και της "πλατφόρμας" του που βεβαίως και δεν θυμίζει την παρωδία των "53" της πλάκας. 

Όσο για τους ΑΝΕΛ δεν χρειάζονται ούτε δέκα λέξεις σχολιασμού γιατί είναι στο "...Δώσε μας Αλέξη εξουσία και ψηφίζουμε και Μαδούρο...". 

Και ενώ από σήμερα η Ελλάδα περνάει πλέον στο μόνιμο έλεος των Dijsselbloem και Lagarde εκφράζονται ακόμη ρομαντικές προσδοκίες... (για να μην τις πω διαφορετικά).

Ανάμεσά τους κυριαρχεί η εντύπωση ότι αφού οι ψευτοσοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν τόλμησαν να πειράξουν τον κρατικό τομέα και τους "πελάτες" τους κρατικούς υπαλλήλους είναι αδύνατον ένας μαρξιστικός–σταλινικός ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με το κράτος.

Και εδώ είναι το παραμύθι. Αυτό που σιγοψιθύρισε γλυκά-γλυκά ο ΣΥΡΙΖΑ για να ονειρευόμαστε παραδείσους στο κράτος-πατερούλη.

Τότε, τον Φεβρουάριο του 2015, που, μέσα στην καλή χαρά, ο κομμουνιστής Κατρούγκαλος (μόνο κατά δήλωσή του) χόρευε στην Καραγεώργη Σερβίας με καθαρίστριες που ξαναπροσέλαβε για να ξανακοιμίσει... τους πάντες. 

Μέσα όμως στον βαθύ ύπνο και μετά ένα χρόνο, τον Μάη του 2016, ίσως δεν προσέχθηκε ο κομμουνιστής Κατρούγκαλος (μόνο κατά δήλωσή του) να δηλώνει υπερήφανος "...Αν η κοινωνία δεν είχε αποδεχθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα είχε γίνει σεισμός στον τόπο...". 

Γιατί ο κομμουνιστής Κατρούγκαλος (μόνο κατά δήλωσή του) προφανώς δεν θεωρεί άξιες αναφοράς τις κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ. Δεν θεωρεί το ΚΚΕ και τους οπαδούς λαό με άποψη. Δεν θεωρεί κοινωνία και λαό τους μικρομεσαίους (ΓΣΕΒΕΕ), τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς (ΤΕΕ), τους οικονομολόγους, τους συμβολαιογράφους, τους δημοσιογράφους και τους κρατικούς υπαλλήλους. 

Όμως εδώ ακριβώς, στην κυβερνητική προσπάθεια αποδόμησης της σημασίας των κινητοποιήσεων δεκάδων χιλιάδων του λαού που (μαζί με τους αγρότες) βαστάνε μήνες, είναι και το ζουμί της συνέχειας των 153 στον αγώνα τους να κρατηθούν με κάθε θυσία στην εξουσία. 

Οι θεσμοί και ιδίως η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες αδιαφορούν για το αν θα γονατίσει οικονομικά η Ελλάδα λόγω και της (σκόπιμης) δικής τους κωλυσιεργίας στη συμφωνία και στα δανεικά των 86 δισ. καθώς έχουν να κάνουν με κυβέρνηση 153 αποφασισμένων για τα πάντα αρκεί να μη χάσουν τις καρέκλες.

Έτσι, υπολογίζουν οι θεσμοί, θα πλησιάσουν με ασφάλεια, όσο κοντά γίνεται, στο Βρετανικό δημοψήφισμα τα αποτελέσματα του οποίου θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και την τύχη της Ελλάδας εντός ή εκτός ευρώ.

Γι' αυτό και όλα μετατίθενται από τις 24 Μαΐου μέχρι και το 2018. Η ρύθμιση του χρέους, η πώληση των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας και ο νέος "κόφτης" συντάξεων. 

Μεταξύ όμως αυτών και ο απολογισμός για το κράτος που θα απομείνει μετά τις 20 και πλέον αποκρατικοποιήσεις σε συνδυασμό με ψαλίδισμα μισθών στο κράτος και αισθητή συρρίκνωση του κρατικού τομέα. 

Αν λοιπόν ένα πιθανό Brexit δεν προκαλέσει Grexit οι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των 153 οφείλει να τηρήσει όσα συμφώνησε με ανταλλαγή τη στήριξη για παραμονή της στην εξουσία και το 2018.

Ανάμεσα σε αυτά αμετακίνητη πλέον υποχρέωση μας είναι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση σχεδόν όλων των ΔΕΚΟ που σήμερα καλύπτουν το κράτος - επιχειρηματία αλλά και τον "επιχειρηματικό" τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εικόνα δια γυμνού οφθαλμού... θα έχουμε οι πάντες τον προσεχή Οκτώβριο με τον (πλήρως ελεγχόμενο από Dijsselbloem και Lagarde) νέο κρατικό Οργανισμό "προβληματικών" που (σε αντίθεση με τον ΟΑΕ του 1983) θα πουλάει μόνο κρατικές επιχειρήσεις. Τις δε πωλήσεις κράτους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των 153, θα τις παρουσιάζει ως οικονομική "ανάπτυξη" μιας και άλλη μορφή ανάπτυξης αποκλείεται μέχρι το 2022. Και πολύ παραπέρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: