Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση "εκκρεμές"- αξιολόγηση θρίλερ

Της Νίκης Ζορμπά

Και αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά για Κυβέρνηση και εταίρους. 

Η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει, η διαπραγμάτευση βαλτώνει σε ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τις κυβερνητικές παλινωδίες, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν πλέον κάμποσα δισεκατομμύρια (5.4 + 3,5 ), το Μαξίμου βρίσκεται σε νευρική κρίση και σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί διέξοδο στο αδιέξοδο, δια των κούφιων "ηρωικών" αρνήσεων. 

Στη φάση τούτη, Ευρωπαικοί Θεσμοί και ΔΝΤ μια μόνον συμβιβαστική λύση μπορούν να προωθήσουν για να γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα, λύση που αποτελεί (πολιτική) θηλειά στον κυβερνητικό λαιμό. 

Τα μέτρα "εχέγγυα" για την περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος του 2018, απαιτούν κατά πληροφορίες οι θεσμοί, να νομοθετηθούν από τώρα, όπερ σημαίνει ότι γίνονται αναπόσπαστο μέρος της διαπραγμάτευσης προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, προκαλώντας νευρική κρίση στην Ηρώδου Αττικού. 

Από χθες η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μόνον με τα μέτρα 5.4 δισ. και εάν και εφόσον ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, τότε και μόνον τότε, να θεσπιστούν τα μέτρα- "κάβα". Άλλως, η λύση που προτείνεται ως "συμβιβαστική", δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. 

Ουσιαστικά, στο Μαξίμου δίνουν μάχη οπισθοφυλακής προκειμένου να περάσουν κατά το δυνατόν πολιτικά αλώβητοι από τη διαδικασία τούτη. Τα "τζαρτζαρίσματα" στα οποία ( όχι και τόσο μαεστρικά) επιδίδονται από χθες, έχουν έναν και μόνο στόχο: Να μη χρειαστεί να περάσουν αυτή τη στιγμή από τη Βουλή πακέτο έξτρα μέτρων, διότι ήδη ακόμη και αυτό των 5.4 δισ. είναι εξαιρετικά βαρύ και δύσπεπτο για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

"Εάν τώρα ενδώσουμε και σε αυτές τις απαιτήσεις, μετά θα προκύψουν άλλες τόσες. Δεν έχει τέλος αυτό το πράγμα ,πρέπει να βάλουμε ένα φρένο", ανέφερε στο Capital.gr, ανώτερη πηγή, ομολογώντας ότι οι πιέσεις που ασκούνται στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ασφυκτικές και μπορούν ευκόλως να προκαλέσουν ... πολιτικό ατύχημα εάν οι δανειστές επιμείνουν σε νομοθέτηση των έξτρα μέτρων. 

Έτερη πηγή που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη πως το θρίλερ όλο τούτο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, όπερ αποτελεί και κυβερνητικό στόχο: 

"Ποια είναι αυτά τα μέτρα; ποιος θα τα αποφασίσει και εν πάση περιπτώσει ξεχνάμε ότι αυτοί ( σ.σ οι Θεσμοί) δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους εβδομάδες ολόκληρες για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των 5.4 δισ και θα καταφέρουν να συνεννοηθούν για τα έξτρα μέτρα; Αστειευόμαστε;", διερωτάται με μια κάποια αγανάκτηση. 

Κατά τα λοιπά, η Κυβέρνηση αποκλείει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, δεν θέλει ούτε να ακούει για ενδεχόμενο παραίτησής της και παράδοση της κυβερνητικής σκυτάλης, δηλώνει πως θα έχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα εάν οι δανειστές επιμείνουν στη θέσπιση των πρόσθετων μέτρων αλλά παραλλήλως απορρίπτει μετά βδελυγμίας ενδεχόμενο να μην κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση. 

Εάν όλα τα αντιφατικά παραπάνω τα λάβει κανείς τοις μετρητοίς, μια μόνο επιλογή απομένει για τον Αλέξη Τσίπρα (η οποία μάλιστα του είναι εξόχως οικεία): Θα υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα την ώρα που θα κραυγάζει : αέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: