Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Οι κεντρικές τράπεζες στην επερχόμενη καταιγίδα

Του Γ. Αγγέλη

Οι αγορές έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών και κατά πως φαίνεται αυτό έχει αρχίσει να "τιμολογείται" επιδεινώνοντας την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. 

Την άποψη αυτή εκφράζει με τα σχόλιά του στην βάση των στοιχείων του τελευταίου τρίμηνου report, που ολοκλήρωσε η BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής Διεύθυνσης Κλαόυντιο Μπόριο και ο Χιούν Σονγκ Σιν, Οικονομικός Σύμβουλος και επικεφαλής Έρευνας. 

Το κρίσιμο σημείο στα σχόλια των δύο στελεχών της BIS είναι ότι τα μεγέθη στην κίνηση των αγορών καταγράφουν ένα ισχυρό κίνδυνο επερχόμενης θύελλας ή καταιγίδας, καθώς οι αγορές δοκιμάζουν και διαπιστώνουν τη δυσκολία πλέον των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. 

Η παρατήρηση αυτή από την πλευρά του Μπόριο, "διαβάζεται" από τους οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν την συζήτηση στα "Άγια των Αγίων" του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (κάπως έτσι αντιμετωπίζεται η συζήτηση στο εσωτερικό της BIS, της κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών), ως σαφής επισήμανση πως οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα ως απάντηση στην κρίση που ξέσπασε το 2008, δεν έχουν δώσει αποτελέσματα...

Και ταυτόχρονα λαμβάνεται ως προειδοποίηση για την διάψευση προσδοκιών έναντι της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων που έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα ορισμένες κεντρικές τράπεζες μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). 

Οι αρνητικές αντιδράσεις των αγορών έχουν αποτυπωθεί σύμφωνα με τον κ. Borio αφενός στις μεγάλες κινήσεις απόσυρσης κεφαλαίων από την περιφέρεια (επισημαίνει την μεγάλη "έξοδο" 175 δισ. δολ. από την Κίνα μέσα στο Β εξάμηνο του 2015), αλλά και τις μεγάλες μεταβολές στην αγορά των κρατικών ομολόγων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS στο τελευταίο τρίμηνο οι αποπληρωμές κρατικών ομολόγων ήταν κατά 47 δισ. δολ. μεγαλύτερες των νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται το γεγονός οτι περί τα 6,5 τρισ. δολ. κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται πλέον με αρνητικά επιτόκια. 

Ο συνδυασμός των δύο μεγεθών αποδεικνύει οτι παρά την πρωτοφανώς χαλαρή νομισματική πολιτική για πολλά χρόνια, εν τούτοις οι "πηγές” χρηματοδότησης και κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος σήμερα συρρικνώνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν οτι οι αντιδράσεις των αγορών την επόμενη περίοδο, αν δεν υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες που να πείθουν για την αποτελεσματικότητά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καταιγίδες στις αγορές που θα επηρεάσουν βέβαια το τραπεζικό σύστημα. 

Η ΕΚΤ την Πέμπτη θα έχει την δική της ευκαιρία για να απαντήσει στις ανησυχίες της BIS και να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών κεφαλαίου για το κατά πόσο μπορεί να δώσει διαφορετική διέξοδο στην παρατεταμένη από τις αρχές του χρόνου αναταραχή των χρηματιστηριακών αγορών. 

Το ΔΣ της ΕΚΤ σύμφωνα με τις προαγγελίες του κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει τι άλλα μέτρα ή παρεμβάσεις θα δρομολογήσει για να πετύχει τους αμφίβολους στόχους του επαναφοράς του πληθωρισμού στα όρια του 2%. Προς το παρόν πάντως η πλειοψηφική πρόβλεψη των αναλυτών δεν ξεφεύγει από τα όρια της πρόβλεψης για μεταβολή του επιτοκίου καταθέσεων στην ΕΚΤ από – 0,3% σε 0,4%. Αλλά αυτό ήδη αξιολογείται σαν εξαιρετικά μικρό γεγονός για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: