Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Πληθαίνουν οι κίνδυνοι για το ευρώ

Από τη πιθανότητα ενός Brexit μέχρι τις πρωτοφανείς εισροές προσφύγων και τις ανησυχίες για το οικονομικό outlook και τις πολιτικές αναταραχές στην Ιρλανδία και την Ισπανία, το ευρώ αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερες αγορές παγίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι επενδυτές αναρωτιούνται για πόσο θα κρατήσει αυτό ακόμα. 

«Υπάρχουν κίνδυνοι της νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στο εσωτερικό της ΕΕ, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προέρχονται από το μεταναστευτικό, ενώ υποβόσκει κάτω από όλα αυτά μια αδύναμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Frances Hudson, αναλυτής της Standard Life στο Εδιμβούργο. «Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε ένα αρνητικό σπιράλ να αναπτύσσεται».

Το ευρώ είχε τις χειρότερες επιδώσεις μετά τη στερλίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ενώ έφτασε αυτή τη βδομάδα σε νέο χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Σε μια περαιτέρω ένδειξη ανησυχίας, ο δείκτης των προσδοκιών των επενδυτών για μεταλλαγές τιμών των δύο πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου έφτασε αυτή τη βδομάδα στα ψηλότερα επίπεδα από το 2012 όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί το ευρώ.

Ενώ η υποχώρηση ενός νομίσματος μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής τονώνοντας τις εξαγωγές, οι πρόσφατες υποχωρήσεις αντανακλούν ένα αμφιλεγόμενο outlook για το ευρωπαϊκό μπλοκ. Μια απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρώπη θα προξενούσε ακόμα πιο μεγάλες ζημίες στο εμπόριο και θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική πρόκληση για την ΕΕ, ενώ οι προσπάθειες διαχείρισης των προσφυγικών εισροών από χώρες όπως η Συρία με την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Σένγκεν θα απειλούσε τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

«Εάν υπάρξει μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι αμφισβητούν το ευρώ, τότε οι ξένες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνουν προβληματικές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Morgan Stanley, Hans Redeker. «Κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός στο σημερινό περιβάλλον οπού σίγουρα εξακολουθεί να δημιουργείται πολλή πίεση», είπε.

Η στήριξη του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ που συνεχίζει την ανάκαμψη της από την ύφεση και την κρίση χρέους. Ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συντελεί στη μείωση του δημόσιου χρέους από τις ρευστοποιήσεις των προηγουμένων κρίσεων, οδηγεί τους επενδυτές να κοιτάζουν προς το νόμισμα εκφράζοντας την ανησυχία τους. 

«Υπολογίζοντας όλα τα δεδομένα είμαστε απαισιόδοξοι για το ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Royal Bank of Canada στο Λονδίνο. «Βλέπουμε να υποχωρεί η ισοτιμία και να διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο για ένα διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: