Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Συναγερμός στην Τουρκία- Το γερμανικό ΥΠΕΞ έκλεισε την Πρεσβεία στην Άγκυρα

Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν με απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εξαιτίας ενδείξεων πιθανής επικείμενης επίθεσης.

Σύμφωνα με το Reuters, έκλεισε και η γερμανική σχολή στην Κωνσταντινούπολη, λόγω «ανεπιβεβαίωτης προειδοποίησης».

Το Προξενείο ζήτησε μέσω email από τους Γερμανούς πολίτες να παραμείνουν μακριά από την περιοχή, ενώ είπε πως το κλείσιμο των υπηρεσιών γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται πως το γερμανικό προξενείο βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, με τη Γερμανική Σχολή ένα μίλι μακριά στον πεζόδρομο Istiklal Caddesi.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η Γερμανία είχε εκδώσει οδηγία προς τους πολίτες της στην Άγκυρα, προειδοποιώντας για «επικείμενη επίθεση».

Παράλληλα, η οργάνωση Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), μια μαχητική ομάδα που εικάζεται ότι συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ότι θα οργανώσει περισσότερες επιθέσεις εναντίον εκείνων που θεωρεί υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις ασφαλείας στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 37 ανθρώπους στην Άγκυρα την Κυριακή, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της. Ο στόχος ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν εξαιτίας της παρέμβασης της αστυνομίας, σύμφωνα με το ΤΑΚ, το οποίο επισήμανε ότι περαιτέρω απώλειες αμάχων στις επιθέσεις του ήταν αναπόφευκτες.

Το ΤΑΚ κατά το παρελθόν είχε διεκδικήσει την ευθύνη και για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα το Φεβρουάριο, που σκότωσε 29 ανθρώπους. Επίσης ισχυρίζεται ότι έχει αποσχιστεί από το PKK, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι είναι στενά συνδεδεμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: