Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση το κλείσιμο των βορείων συνόρων

Της απεσταλμένης του Capital.gr στις Βρυξέλλες, Νίκης Ζορμπά

Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες, διευκρινίζοντας πως ούτως ή άλλως προοπτική να ανοίξει η Eιδομένη δεν υπήρχε, παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα.

Παρότι εμφανώς δεν ικανοποιείται από την εξέλιξη η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τουλάχιστον παρότι
φαίνεται ότι περνάει η γραμμή των σκληρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσει η απαράδεκτη ασφυξία που παρατηρείται στην Ειδομένη.

Κατά τα λοιπά σε ό,τι αφορά τα γενικότερα συμπεράσματα του σχεδίου που πρόκειται να επικυρωθεί στη σημερινή σύνοδο η κυβέρνηση σχολιάζει δια πηγών της ότι το εθνικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κατοχυρώνεται μέσα από τα συμπεράσματα του σχεδίου αυτού.

Εμείς αυτό που θα επιμείνουμε και θα ζητήσουμε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι πρώτον να λειτουργήσει άμεσα η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, η επανεισδοχή όσων δεν καλύπτονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, τρίτον να μειωθούν με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ οι προσφυγικές ροές και τέταρτον να υπάρξουν κονδύλια για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κυβέρνηση παρότι θεωρεί ότι πόρρω απέχει από το ιδεώδες η απόφαση για κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δεν πρόκειται να "τινάξει" τη Σύνοδο στον "αέρα" ούτε να δημιουργήσει εμπλοκή για το ζήτημα αυτό. Όπερ σημαίνει ότι το "περίστροφο" του βέτο μπαίνει στο συρτάρι.

Αυτό που θα ζητήσει ωστόσο η κυβέρνηση είναι να υπάρξει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι είναι απαράδεκτο μονομερείς ενέργειες να επιβάλουν την πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης. Όπως σχολίασαν επ αυτού κυβερνητικές πηγές, οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. "Αυτό είναι προφανώς απαράδεκτο μεν, αλλά μη αναστρέψιμο". Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, δηλαδή την αντικατάσταση της βαλκανικής διαδρομής από αξιόπιστο relocation. 

Πλέον το τρίπτυχο στο οποίο ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι: πίεση στην Τουρκία - relocation - κονδύλια για την Ελλάδα. 

Αντιδρά η Γερμανία 

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως φαίνεται να αντιδρά στο κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ZDF στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Stefan Leifert, (μεταφράζοντας tweet της συναδέλφου του στο ZDF, Anne Gellinek, γερμανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα κλείσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: