Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα καταρρεύσει

Για μισό αιώνα, η Σαουδική Αραβία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι στενές σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ στενές και βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην πώληση πετρελαίου.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη χώρα καθώς πολύ σύντομα η Σαουδική Αραβία μπορεί να καταρρεύσει, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ένα κράτος. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το περιγράψει κανείς: Ως μια ασταθής πολιτική επιχείρηση με έναν έξυπνο, αλλά τελικά μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, ή ως μια οντότητα τόσο διεφθαρμένη ώστε να μοιάζει μια ολοκληρωμένη εγκληματική οργάνωση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη» αναφέρουν οι αναλυτές στο κοινό τους άρθρο στο The Atlantic.com

Οι αναλυτές στην ανάλυση τους εξηγούν πως το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτελεστική εξουσία μιας οικογενειακής επιχείρησης που μετατρέπει το πετρέλαιο σε χρήματα και με τον τρόπο αυ΄το εξαγοράζει πολιτική δύναμη.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στη συνεργασία με την χώρα, όσο ο βασιλιάς Σαλμάν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία. Δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις είναι το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου και η πιθανή πώληση της Aramco (η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου), που τα δύο αυτά δείχνουν την έκτακτη ανάγκη της χώρας για ρευστό.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μπροστά από τρία σενάρια:
Α) Το πρώτο σενάριο αφορά ενδεχόμενη ενδοοικογενειακή μάχη που θα είναι καταστροφική. Β) Το δεύτερο ενδεχόμενο, είναι ο καταστροφικός πόλεμος με άλλο κράτος καθώς τόσο η εισβολή στην Υεμένη, η εισβολή στη Συρία και η ένταση με το Ιράν, δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να ανταποκριθούν γιατί είναι ολοφάνερος ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με την Ρωσία. Γ) Το τρίτο, είναι εξέγερση μέσα στην ίδια τη Σαουδική Αραβία από πολίτες οι οποίοι βρίσκονται υπό απίστευτη καταπίεση, και αποτελεί και μια προσφιλή μέθοδο δυνάμεων για να προκαλέσουν αναταραχή σε μια χώρα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χάνουν τον «έλεγχο» στην περιοχή καθώς παρατηρούν κράτη να διαλύονται διαδοχικά και ο Ρώσος ηγέτης να έχει επιβάλλει κανόνες στο παιχνίδι στρατηγικής. Επομένως, επισημαίνουν οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του βασιλείου και την αναθεώρηση των διμερών σχέσεων, καταλήγει το άρθρο.

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: