Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό με ανασφάλιστους!!!

Του Γιώργου Κράλογλου

Μια φορά και ένα καιρό, όχι αιώνες πριν αλλά μόνο τριάντα χρόνια, οι ανασφάλιστοι ήταν δακτυλοδεικτούμενοι… Να, λέγαμε… Ο Νίκος, είναι ανασφάλιστος. Είναι γιατί τον βολεύει… ερχόταν η απάντηση. Το παραμύθι τελείωσε. Ξυπνήσαμε (αν ξυπνήσαμε…) και είδαμε ότι στην Ελλάδα τελείωσε και αυτό το όνειρο… Δακτυλοδεικτούμενοι είναι οι ασφαλισμένοι. Είναι όσοι έχουν δουλειά. Βεβαίως εκτός κράτους… 

Για ποιο ασφαλιστικό, φορολογικό και αγροτικό συζητάμε ,ως μεταρρύθμιση , (παραμερίζοντας βέβαια τις υποχρεώσεις μας για να πάρουμε τα 6 δισ. των επόμενων δανεικών) όταν η αγορά εργασίας μεταρρυθμίζεται από μόνη της.

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζουν ήδη οι περίπου 3.000.000 ανασφάλιστοι, οι 2.000.000 άνεργοι (του τέλους του 2016) . Τι θα αλλάξει με το νέο ασφαλιστικό που θα "βολέψει" την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα δανεικά. Θα βγούνε αγγελίες "ζητούνται εργάτες με προνομιακή ασφάλιση..." και δεν θα ξέρουμε ποια δουλειά να πρωτοπάρουμε; Θα σπεύσουν τα μικρομάγαζα, οι εργολάβοι, οι μικροεπιχειρηματίες να ασφαλίσουν τους ανασφάλιστους μήπως και περάσει ο επιθεωρητής και καήκαμε; 

Την αγορά την μεταρρυθμίζουν ήδη οι 250.000 βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2014-2015 και οι 300.000 που προειδοποιούν ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου βγάζοντας στον δρόμο άλλα 60-100.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και αυτών της οικογενείας τους που απασχολούνται στις προσωπικές επιχειρήσεις. Τι θα αλλάξει με το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αγροτικό στις επιχειρήσεις και ευρύτερα στην οικονομία; Θα δούμε ανακοινώσεις του ΣΕΒ "…ζητούνται επειγόντως άνεργοι για άμεση απασχόληση στην βιομηχανία" και θα διαλέγουμε την δουλειά που είναι κοντά στο σπίτι μας ή στο χωριό μας; Θα κρατηθούν οι βιοτεχνίες και τα μαγαζιά που κλείνουν γιατί οι η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα τους διαβεβαιώνει ότι εξυγιάνθηκε το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα; 

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζουν ήδη οι 60.000 κωδικοί ελληνικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία. Οι 6000 ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν ήδη κοντά και μέσα στην Σόφια "μεταθέτοντας" 12-13.000 εργάτες και υπαλλήλους τους που δεν είχαν πρόβλημα να δουλέψουν στην Βουλγαρία. Τι θα γίνει τώρα που θα εξυγιάνουμε… την αγορά; Θα γυρίσουν από την Βουλγαρία οι επιχειρήσεις που μετανάστευσαν; Ούτε για δείγμα .

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζει ήδη η αποεπένδυση στην Ελλάδα και η φυγή επενδυτών εκτός εκείνων (όπως οι Κινέζοι, οι Γερμανοί, και στην συνέχεια οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί) που θα αγοράσουν κράτος . Στην Ελλάδα του απρόβλεπτου , της μόνιμης πολιτικής σύγχυσης και της απειλής για Grexit και έξοδο από την ζώνη Σένγκεν θα ξεχάσουμε και πως γίνονται τα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων. Στην Ελλάδα τους ξεχασμένου τριτοκοσμικού σοσιαλισμού της αρπαχτής και της κρατικής ρεμούλας… δεν πρόκειται να χτιστεί ούτε οικοδομή της προκοπής μέχρι το 2030 και βλέπουμε. 

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζει ήδη η καταβύθιση της αξίας ακινήτων με πτώση τιμών πάνω από 60% και απουσία πράξεων μέχρι και 90% στις περισσότερες περιοχές. Τι θα αλλάξει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τους φορολογικού με δεδομένη την ανύπαρκτη ρευστότητα και την αδυναμία Τραπεζικής χρηματοδότησης της ανάπτυξης ακόμη και στον τομέα ακινήτων. 

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζει ήδη προς το χειρότερο (για να μην πούμε την σπρώχνει προς τον πάτο) το πλεόνασμα… που σχηματίζουν ,τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι κυβερνήσεις με πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων αλλά και των οφειλών προς τις επιχειρήσεις που έφθασαν μέχρι 10,5 δισ. και σήμερα στα 6 δισ. γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν μέχρι το 2020. 

Την αγορά εργασίας την μεταρρυθμίζει ήδη η προοπτική εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα που θα δημιουργήσουν νέες, πρωτόγνωρες, συνθήκες με επίκεντρο τον αγροτικό τομέα, τις υπηρεσίες και τις όποιες κατασκευές .

Και τι να κάνουμε; Να μην μεταρρυθμίσουμε το αίσχος του ασφαλιστικού; Να μην εξασφαλίσουμε αναδιανομή πλούτου… μέσω του φορολογικού; Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί το αντίθετο. 

Η εύλογη, όμως, αγωνία είναι ότι, με την ανυπαρξία πολιτικής επενδύσεων, ανάπτυξης και προσφοράς εργασίας, τι μείγμα οικονομίας θα έχει η Ελλάδα όταν οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις (γιατί τις αλλαγές θα τις αλλάξουν οι επόμενοι). Και ποιας εθνικότητας θα είναι οι απασχολούμενοι όσο φουντώνει η (πάσης φύσεως) ελληνική μετανάστευση επιστημόνων, τεχνητών, εργατοϋπαλλήλων και επιχειρήσεων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: