Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΕΚΤΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ Η ΕΛΛΑΔΑ! Μουζάλας: «Κάποιοι θέλουν να βγούμε από τη Ζώνη. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» – Παραδέχθηκε ότι έχουν καθυστερήσει τα hot spots

Την ανησυχία του για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το σενάριο της εξόδου δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω
από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο Mega και παραδέχθηκε ότι «πριν από τρεις μήνες» δεν υπήρχε καν ως θέμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό», συνέχισε και ανέφερε: «Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Το συνολικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού είπε ο κύριος Μουζάλας, εκτιμάται περισσότερο από 1 δισ. ευρώ: «Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, μας έχει κοστίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, εκτός από τις παράπλευρες απώλειες, τα πλαστικά σωσίβια, τις βυθισμένες βάρκες». Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί καθόλου, παρά όσα ανέμεναν κάποιοι λόγω του χειμώνα, αλλά και της συνεργασίας με την Τουρκία: «Μέσα στο Γενάρη έρχονται 2.500 την ημέρα, έχουν έρθει γύρω στις 50.000 και το 2015 συνολικά 850.000. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές».

Η πρόταση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Μουζάλας, έχει καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που λέει ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος να μειωθεί η μεταναστευτική ροή είναι να διαχωρίζονται και να επιστρέφονται άμεσα οι μετανάστες: «Εμείς διατυπώσαμε μια πρόταση που λέει ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Όταν έρχεται η βάρκα, να γίνεται καταμέτρηση, να οδηγούνται στο hot spot, να διαχωρίζονται και την άλλη μέρα, όσοι δεν είναι πρόσφυγες, με σκάφος της Frontex να επιστρέφουν στην Τουρκία. Διατυπώσαμε αυτήν την πρόταση επισήμως στην Σύνοδο και υπάρχει κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Μένει, όπως σημείωσε, την πρότασή μας να την αποδεχθεί και η Τουρκία, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών αποκάλυψε πως «μας γυρίσανε από το Πακιστάν τρία αεροπλάνα, δεν μπορεί η ΕΕ να λέει είναι πρόβλημα της Ελλάδας αυτό»…

Τι είπε για τον Πάνο Καμμένο

Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και την αναταραχή που προκλήθηκε από προηγούμενες δηλώσεις του, είπε: «Είναι πράγματα που δεν τα ξέρω καλά και μπορεί να παρεξηγήθηκα, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, ο Μετανάστευσης ζητά από όλους περισσότερα. Χωρίς τον στρατό και την βοήθειά του δεν θα μπορούσαμε να σιτίσουμε ανθρώπους, να μεταφέρουμε πράγματα, αλλά ως υπουργός θα ζητήσω περισσότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: