Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

"Αλαλούμ" με το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Toυ Στέλιου Κράλογλου

Πέντε ημέρες μετρά ήδη το 2016 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά με το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση. Κανείς δηλαδή δεν γνωρίζει αν πρέπει να κρατά αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνει με κάρτα για να "χτίζει" το αφορολόγητο και ποιες είναι εκείνες οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές από την εφορία 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να "χτίζεται" το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.

Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες - ακόμη και οι αγορές από σουπερμάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ - πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα. 

Δεν αποκλείεται εξάλλου να δοθούν και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τις κάρτες, ακόμη κι αν έχουν καλύψει το αφορολόγητο όριό τους, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει καλύψει το αφορολόγητο δεν θα χρειάζεται και τιςαποδείξεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε και εξετάζεται όπως οι φορολογούμενοι που για το 70% - 80% των δαπανών τους χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση με το νέο καθεστώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. Η τράπεζα, από την πλευρά της, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με "πλαστικό χρήμα" τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών, καθώς και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: