Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Οι μεγάλες "παγίδες" της αξιολόγησης από Φεβρουάριο και… βλέπουμε

Της Δήμητρας Καδδά

Δύο χρόνια μετά την… προφητική ρήση περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μετά τις χειμερινές διακοπές της Β Ευρώπης για σκι (σ.σ. τελικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε το… Πάσχα), ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.. "ξαναχτύπησε" χθες.

Εν αντιθέσει με το κλίμα υποστηρικτικών δηλώσεων που προέκυψε από τις επισκέψεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, (αλλά και των στόχων που θέτουν εκπρόσωποι των θεσμών και το ΥΠΟΙΚ) και ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, εκτίμησε ότι υπάρχουν "πολλές πιθανότητες" αυτό να συμβεί το Φεβρουάριο, ενώ έκανε λόγο για μία "μεγάλη πρόκληση" δεδομένου και του μετώπου για το ασφαλιστικό…

Μόνο που η αξιολόγηση από Φεβρουάριο και… βλέπουμε (σ.σ. όταν η κυβέρνηση αρχικά ομιλούσε για Δεκέμβριο και εν συνεχεία για Ιανουάριο) συνεπάγεται χρονοκαθυστέρηση σε μία σειρά από πολύ σημαντικά πεδία, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές:

· Στην αποκατάσταση της ταμειακής ρευστότητας με την έλευση δόσεων ύψους 10,6 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα. Ο λόγος για 5,7 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου αλλά και για ακόμη 4,9 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο ώστε να αποπληρωθούν δόσεις δανείων αλλά και πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες και επενδυτικών σχεδίων. Και όταν καθυστερεί η αξιολόγηση – όπως πολλάκις συνέβη στο παρελθόν – τότε μεταφέρεται χρονικά και μέρος από τα "πακέτα" δόσεων…

· Στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την "ομαλή εξυπηρεσιμότητα" του χρέους όπως πλέον περιγράφει τον στόχο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά συνέπεια της αλλαγής του οικονομικού/επιχειρηματικού κλίματος.

· Στις αποφάσεις για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση. Στο παρελθόν τουλάχιστο, κάθε φορά που υπήρξε χρονοκαθυστέρηση ο "λογαριασμός" μεγάλωνε αφού έπρεπε να περιλάβει και δεσμεύσεις του μνημονίου επόμενων μηνών, αλλά και να καλύψει τις "αποκλίσεις" που δημιουργούταν στο μεσοδιάστημα…

Θέση ΥΠΟΙΚ

Πάντως, κυβέρνηση αλλά και μέρος των θεσμών επιχειρεί να "κλειδώσει" τον χρόνο νωρίτερα. Στον Φεβρουάριο τοποθέτησε χρονικά χθες και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος την συζήτηση για το χρέος. Αναφερόμενος δε, στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι: "αξίζει να εξεταστεί" εάν αυτή περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

Όπως έγραφε το capital.gr το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει αρχίσει το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου και να έχει ολοκληρωθεί σε ένα δεκαπενθήμερο, ώστε να "τρέξει" αμέσως η απαρχή της συζήτησης για το χρέος.

Τα προαπαιτούμενα
Η κυβέρνηση, δεν παλεύει προς το παρόν για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά μάχεται για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να φτάσει στα κρατικά ταμεία τον Οκτώβριο και– όπως επιβεβαίωσε χθες η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες – αν δεν φτάσει έως το τέλος του έτους στα ταμεία τότε πρέπει να εγκριθεί εκ νέου πολιτικά (σ.σ. η αρχική απόφαση του ESM είχε ως χρονικό όριο τα τέλη Νοεμβρίου και ήδη έχει λάβει παράταση).

Οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Δευτέρας όπου θα παρουσιαστεί η κατάσταση, και θα επιχειρηθεί συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο για τα 13 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια) έως την Παρασκευή- Σάββατο.

Ωστόσο, θα πρέπει επιπλέον να βρεθεί λύση και σε "ουρές" που παραμένουν στα 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου των 49 (ή τελικά 48) προαπαιτούμενων που εκταμιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Όπως προκύπτει από την επίσημη έκθεση των θεσμών προς το EWG και το Εurogroup οι θεσμοί έκαναν μία "χάρη" στην Ελλάδα, την αναβολή του προαπαιτούμενου Νο 25 περί ενοποίησης των επικουρικών ταμείων που περιλαμβάνει επίσης το αγγελιόσημο και τις "προσαρμογές" στις αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις που οδεύει για το ασφαλιστικό πακέτο, ενώ έχουν βάλει "αστερίσκους" που σχετίζονται με την ενέργεια, τον ΟΑΣΑ τις προμήθειες και καταγράφουν εκκρεμότητες σε άλλα πεδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: