Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Συμπτώματα κατάρρευσης...

Του Κώστα Στούπα

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δανειστών και των μέσων ενημέρωσης να μας πείσουν πως η κυβέρνηση των "γιαλαντζί" νεοκομμουνιστών είναι ικανή να περάσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που δεν κατάφεραν να περάσουν οι άλλες των "γιαλαντζί" φιλελεύθερων και σοσιαλιστών, η χώρα βουλιάζει και είναι θέμα χρόνου η κατάσταση ασφυξίας...

Μια εικόνα του σοκ που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία και την εθνική και δημόσια ασφάλεια.

Η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει ήδη να βιώνει τις συνθήκες παντελούς έλλειψης βασικών φαρμάκων στα οποία εμφανίζουν στοιχειώδη επάρκεια ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες. Πριν λίγες μέρες ήταν οι οροθετικοί που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες φαρμάκων...

Τις τελευταίες μέρες στη στήλη γίναμε κοινωνοί της ιστορίας ενός ανθρώπου που χρειάζεται βηματοδότη και κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να του παράσχει.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες η μια μετά την άλλη εγκαταλείπουν τη χώρα.

Οι Έλληνες παρά το γεγονός πως πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη απολαμβάνουν ήδη από τις χειρότερες υπηρεσίες δημόσιας υγείας...

Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι πως προφέρει ο συνδικαλιστής που όρισε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας το HIV.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, έτσι συμβαίνει σε όλα τα σοσιαλιστικά οργανωμένα κράτη.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 800 εκατ. το 2000 έφτασε τα 5 δισ. ευρώ το 2009, μεγαλύτερη από αυτή χωρών της Ευρώπης με διπλάσιο πληθυσμό. Το δημόσιο σύστημα υγείας συνταγογραφούσε και σπαταλούσε ασύστολα έναντι παχυλών ανταλλαγμάτων που γίνονταν πολυτελείς βίλες και καταθέσεις στο εξωτερικό. Από την άλλη οι φαρμακοβιομήχανοι πλούτιζαν σε αγαστή συνέργεια με το συνδικαλισμό στο χώρο του δημοσίου. 

Όταν ο Α. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας με την τρόικα προσπάθησε να συμμαζέψει τις δαπάνες στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βρέθηκε απέναντι στο αδιαπέραστο τείχος των συμφερόντων που λυμαίνονταν την υγεία, τους φορολογούμενους και τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον απέσυρε για να τον αντικαταστήσει με κάποιον πιο μετριοπαθή μεταρρυθμιστή.

Μετά "ήρθαν οι σφήκες" η αριστερά της δημαγωγίας και των συνδικαλιστών που εξουσίαζαν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας. Έμελλε να είναι αυτοί που θα βάλουν την ταφόπλακα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα έργα και ημέρες του κ. Φίλη στην παιδεία. Επαναφέρουν τους αιώνιους φοιτητές, άσυλο προστασίας συμμοριών και προπηλακισμού των ελεύθερων ιδεών. Το υπουργείο παιδείας σε μια άνευ προηγούμενου επίδειξη της αναξιοκρατίας και της κομματοκρατίας θεσπίζει την προσωπική συνέντευξη από έναν κομματικό μηχανισμό σαν βασικό στοιχείο της ανάδειξης των διευθυντών στη Μέση Εκπαίδευση.

Ο κ. Φίλης μιλά συχνά για το υψηλό επίπεδο της δημόσιας παιδείας στη χώρα μας. Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή να ψεύδεται ή να μην ξέρει τι του γίνεται. Αν το επίπεδο της δημόσιας παιδείας ήταν καλό δεν θα ανθούσε η παραπαιδεία στη χώρα σε βάρος των νοικοκυριών που πληρώνουν και φόρους για δωρεάν παιδεία και χρήματα προκειμένου η παραπαιδεία να καλύψει τα κενά της παιδείας.

Το πρόβλημα της παιδείας το αποτυπώνει ευθαρσώς η παρακάτω είδηση: "Μετά το 2010 εστάλησαν στο εξωτερικό περίπου 54.000 εμβάσματα εκ των οποίων τα 24.000 είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Από αυτά τα 5.260 είναι δημοσίων υπαλλήλων. Αν στον αριθμό αυτών των προσώπων προστεθούν και οι σύζυγοί τους, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις 8.000 περίπου. Δηλαδή επί του συνόλου των εμβασμάτων το 33% αφορά ευρύτερες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επισήμως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ. Βλέπε: Επάγγελμα "καθηγητής Μ.Ε", συνήθης καταθέτης τραπεζών εξωτερικού

Στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ασφάλειας τα προβλήματα που ανέδειξε η προσφυγική κρίση καταδεικνύουν το μέγεθος της διάλυσης που έχει συντελεστεί.

Στην οικονομία τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η φοροεπιδρομή και η θέσπιση περιουσιολογίου δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων. Αντιθέτως θα το επιδεινώσουν...

Επιπλέον την ώρα που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διορίζει και κάνει αυξήσεις στα δικά της παιδιά.

Φαινόμενα σαν αυτό σε συνδυασμό με την κατάρρευση που προχωρά με σταθερό βηματισμό καθιστούν το 2016 μια ιδιαίτερη δύσκολη χρονιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: