Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

"Φλερτ" τέλος, επιστροφή σε σκληρό ροκ

Της Νίκης Ζορμπά

Οριστικό διαζύγιο από τις εκκλήσεις περί συνεννόησης, συναίνεσης και άλλων σχετικών "ενωτικών" (έστω και κατ επίφαση) μηνυμάτων λαμβάνει πλέον το Μαξίμου έναντι της αντιπολίτευσης , επιστρέφοντας σε ρυθμούς "σκληρού ροκ" και (προεκλογικής) ρητορικής περί... τρόικας εσωτερικού.

Ήδη χθες, το κυβερνητικό επιτελείο "πυροβόλησε" δις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι αφενός με αφορμή τις δηλώσεις του V. Dobrovskis περί ενδεχόμενης εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην "κουρευτούν" οι συντάξεις, αφετέρου την αποχώρησή τους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που "επεξεργάστηκε" το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος. 

Σε επίρρωση του ψυχροπολεμικού κλίματος που διέπει και πάλι τις σχέσεις Μαξίμου- Αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές, "κάρφωσαν" τα τρία κόμματα για ταύτισή τους με τους δανειστές, μιλώντας για "τρόικα εσωτερικού", ενώ στις ενδείξεις ότι το κουαρτέτο έχει αιφνιδιαστεί αρνητικά με την κατάθεση του παράλληλου νομοσχεδίου και ετοιμάζεται να ζητήσει ισοδύναμα για "παροχές" που προβλέπει, κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν στο Capital.gr, κατά τι σιβυλλικά:

"Δεν έχουμε τέτοια εικόνα. Είμαστε σε συνεννόηση με τους Θεσμούς και για ζητήματα που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και για όσα δεν άπτονται των μνημονιακών θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση μετά τη συνεδρίαση του EWG, θα ξέρουμε εάν και τι είδους ενστάσεις έχουν οιΘεσμοί και θα τα συζητήσουμε όλα εκεί. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για εμάς πάντως είναι όχι οι αντίδραση του κουαρτέτου, εάν υπάρξει τελικώς τέτοια, αλλά η αντίδραση των Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, που σηκώθηκαν κι έφυγαν από την Επιτροπή διότι τους φαίνεται αδιανόητο να στοιχηθούν πίσω από πολιτικές που ανακουφίζουν και δεν επιβαρύνουν τους πολίτες. Αυτή δυστυχώς είναι η τρόικα εσωτερικού".

Τούτων δοθέντων, το Μαξίμου επιστρέφει στη σκληρή (προεκλογική) γραμμή περί ταύτισης της αντιπολίτευσης με τους "ακραίους δανειστές" και σφαλίζει ακόμα και τις χαραμάδες που άνοιξε προ ημερών, ζητώντας συνεννόηση για τα βασικά εθνικά ζητήματα (Προσφυγικό, Ασφαλιστικό, Συνταγματική αναθεώρηση). 

Καίτοι πάντως μαξιμινές πηγές διαβεβαίωναν ότι το Κυβερνητικό Επιτελείο δεν έχει εικόνα "εμπλοκής" με το κουαρτέτο για την κατάθεση του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα", ουδόλως απέκλειαν να έχουν δημιουργηθεί ... έκτακτα ζητήματα, παραπέμποντας στην αποψινή συνεδρίαση του EWG: "Αν προκύψει κάτι, θα το αντιμετωπίσουμε εκεί", είναι η χαρακτηριστική αναφορά των ίδιων πηγών. 

Συσπείρωση και "53"

Εν όψει πάντως του ύφαλου που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου στο λυκαυγές του 2016, ήτοι Ασφαλιστικό και φορολόγηση Αγροτών, οι ρυθμοί σκληρού ροκ υπό τους οποίους έχει ήδη αρχίσει να "λικνίζεται" απέναντι στην ευρωπαϊκή αντιπολίτευση (πλην Ένωσης Κεντρώων όπου τηρεί... στάση αναμονής), βοηθά και στην εσωκομματική συσπείρωση.

Ιδιαιτέρως στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου οι "ημιδιαλυμένοι" 53, η μοναδική εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει και οργανώνεται. 

Χθες, παρουσία κορυφαίων στελεχών οι οποίοι ανήκουν στην Τάση, αρχής γενομένης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πραγματοποίησαν εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, με κύριο προβληματισμό την ... ήττα και τη συνθηκολόγηση. 

Σημειώνεται, ότι στην ομάδα τούτη ανήκει και ο Σπύρος Λάμπρου, ο οποίος από βήματος Κ.Ε, είχε διαμηνύσει ότι "δεν μείναμε εδώ για να αποδεχθούμε την ήττα αλλά για να δώσουμε αγώνα και θα τον δώσουμε μέχρι τέλους". 

Σύνοδος και "μαστίγιο"

Στο μεταξύ, δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας το διήμερο τούτο στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής με κύριο μενού το Προσφυγικό

Στις επικρίσεις των ομολόγων του ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει καθυστερήσεις,ο κ.Τσίπρας ετοιμάζει αντεπίθεση, κυριώτατα υπό το επιχείρημα, ότι παρά τα ασφυκτικά της δημοσιονομικά πλαίσια, η χώρα τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της, γεγονός όμως που δεν πράττει και η Ε.Ε.

Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να πραγματοποιήσει και τετ α τετ συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: