Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Erdogan: Αν παραβιαστεί ξανά ο εναέριος χώρος μας, θα δώσουμε την ίδια απάντηση (upd)

Σε υψηλούς τόνους ήταν για άλλη μία φορά οι αναφορές του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Interfax, σε συνάντησή του με ξένους πρεσβευτές, ο Putin ανέφερε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει ζητήσει συγνώμη.

"Θεωρούμε ανεξήγητη την ύπουλη πισώπλατη μαχαιριά εκείνων που νομίζαμε ως εταίρους και συμμάχους στον αντί-τρομοκρατικό αγώνα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επανέλαβε πως το ρωσικό Su-24 που καταρρίφθηκε την Τρίτη από την Τουρκία, βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο και πρόσθεσε ότι η τουρκική ηγεσία "σκοπίμως οδηγεί τις ρωσό-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο".

"Ακόμη δεν έχουμε ακούσει ούτε συγνώμη σε υψηλό στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο από την Τουρκία ούτε κάτι για αποζημίωση για την ζημιά, ούτε μια υπόσχεση ότι θα τιμωρηθούν οι εγκληματίες για το έγκλημα που διέπραξαν", τόνισε.

Ο Putin δήλωσε πως η Ρωσία πιέζει για την δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Το Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς του Bashar al-Assad στη Συρία, έχει σημειώσει λίγη πρόοδο στην προσέλκυση εταίρων.

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι που βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, απαιτούν ο Assad να εγκαταλείψει την εξουσία.

Erdogan: Αν παραβιαστεί ο εναέριος χώρος μας, θα δώσουμε την ίδια απάντηση

Άμεση ήταν η "απάντηση" από τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία διεξάγει τον μεγαλύτερο αγώνα εναντίον του DAESH, και ήταν η πρώτη χώρα που την αναγνώρισε ως τρομοκρατική οργάνωση το 2005.

Χαρακτηριστικό είναι πως διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απαντάει με τον ίδιο τρόπο που έκανε με το ρωσικό αεροσκάφος, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της.

"Εάν σήμερα υπάρξει άλλη μία παραβίαση του εναέριου χώρου μας, είμαστε σε θέση να δώσουμε την ίδια απάντηση", δήλωσε ο Erdogan.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είναι θύμα των ενεργειών "της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH", και ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει τις προσπάθειες της Τουρκίας εναντίον της εν λόγω οργάνωσης.

Ο Tayyip Erdogan σημείωσε ότι η εν λόγω περιοχή μπορεί να είναι "βάλτος" για κάποιους, "αλλά για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέρη με ιστορία 1000 ετών", και διεμήνυσε πως δεν υπάρχουν θύλακες της DAESH στη Λατάκια, "κανένας δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να μας εξαπατήσει".

Σε μια έμμεση αναφορά προς την Ρωσία, ο Erdogan τόνισε ότι "εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία ότι αγοράζει πετρέλαιο από το DAESH, είναι ψεύτες. Το DAESH πουλάει πετρέλαιο στον Assad, (τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία).

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και οι δηλώσεις ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους τρομοκράτες, πρέπει να αποδειχθούν.

"Λέγεται ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος. Όλοι γνωρίζουν από πού αγοράζουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Το μεγαλύτερο μέρος από τη Ρωσία, στη συνέχεια από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και το Βόρειο Ιράκ. Ας έχουμε αποδείξεις ότι αγοράζουμε από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτοί που μας κατηγορούν, ας το αποδείξουν. Εάν ψάχνετε τους οικονομικούς πόρους του Ισλαμικού Κράτους, το πρώτο μέρος που πρέπει να κοιτάξετε είναι στο καθεστώς του Σύριου προέδρου Assad και σε εκείνους που τον στηρίζουν".

Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία έχει χάσει 140 πολίτες, και 7 μέλη ασφαλείας σε επιθέσεις που έχουν διεξάγει οι τρομοκράτες της DAESH. Και πρόσθεσε: "μπορούν αυτοί που στηρίζουν τον Assad ο οποίος έχει σκοτώσει 380.000 αμάχους, να μιλήσουν για ανθρώπινα δικαιώματα;".

Τόνισε ακόμη ότι η κατάρριψη του ρωσικού Su-24, δεν είναι μια ενέργεια εναντίον της Ρωσίας. "Η Τουρκία είναι σε πλήρη επαγρύπνηση για να υπερασπιστεί τα σύνορά της", τόνισε.

Έκανε λόγο για μια "αυτόματη αντίδραση" στο πλαίσιο των ισχυουσών κανόνων εμπλοκής στα συριακά σύνορα, ενώ δήλωσε πως οι ανακοινώσεις της Ρωσίας που προειδοποιούν για ακύρωση projects ως απάντηση στην τουρκική ενέργεια, "είναι συναισθηματικές" και δεν ταιριάζουν στους πολιτικούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ως απάντηση στην κατηγορία του Putin ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν την "ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας", ότι το 99% των Τούρκων είναι ήδη μουσουλμάνοι.

Εξάλλου, το Associated Press ανακοίνωσε ότι το ρωσικό κρατικό δίκτυο RIA Novosti αναφέρει πως η Ρωσία έχει ήδη εγκαταστήσει τους S-400 στην βάση της στην Συρία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναπτύξει πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς χθες, δηλώνοντας ότι οι πύραυλοι θα βοηθήσουν στην καταστροφή οποιουδήποτε στόχου μπορεί να απειλήσει τα αεροπλάνα της.

Το RIA Novosti επικαλέστηκε τον δικό του δημοσιογράφο που είδε ότι έχουν παραδοθεί οι S-400 στην βάση της Λατάκια, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και είναι σε θέση να πλήττουν στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων με θανατηφόρα ακρίβεια.

Medvedev: Η Ρωσία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας

Η Ρωσία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στοχεύοντας στην οικονομία της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev.

Μιλώντας στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, ο Medvedev τόνισε πως η Ρωσία εξετάζει το να περιορίσει τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ρωσία, καθώς και τις εισαγωγές από την Τουρκία. Η Μόσχα μπορεί επίσης να απαγορεύσει τη χρήση Τούρκων εργαζόμενων στη Ρωσία και να παγώσει τα διμερή projects.

Ο κατάλογος με τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας θα ανακοινωθούν σε ένα ρωσικό προεδρικό διάταγμα, τόνισε ο Medvedev.

Δεν υπάρχουν σχόλια: