Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Περίεργες δηλώσεις Αναστασιάδη

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Περιστερώνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός οδυνηρού συμβιβασμού με τους Τούρκους. Ο Πρόεδρος δήλωσε, «41 χρόνια μετά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ευκαιρία και έτσι θα την αποκαλέσω, διότι διαδοχικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συναντούσαν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, είτε της Τουρκίας αυτής καθεαυτής είτε των Τουρκοκυπρίων ηγετών που την εκπροσωπούσαν».

«Σήμερα – και δεν παραγνωρίζω βεβαίως δηλώσεις που κάθετα μας βρίσκουν αντίθετους – υπάρχει ένας νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης. Θέλω να πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα δημιουργήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε μέσα από το κοινό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είτε αυτό του 1977 είτε του 1979 είτε της 8ης Ιουλίου του 2006 είτε της 14ης Φεβρουαρίου του 2014, να δούμε ότι με αποφασιστικότητα θα εργαστούμε στη βάση των όσων έχω αναφέρει για να επιτύχουμε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή» συνέχισε.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «δεν διανοούμαι κράτος ευρωπαϊκό το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών».

Αν θέλουμε, είπε, να ζήσουμε πραγματικά ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε αυτό που επιβάλλεται και υπαγορεύει και η Ιστορία και οι υποχρεώσεις μας, αλλά και το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας – «και όταν αναφέρομαι στο λαό μας δεν εξαιρώ τους Τουρκοκύπριους – είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τις προϋποθέσεις όπου να μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος κανενός των πολιτών».

voicenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: