Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τελεσίγραφο Σ.Αραβίας προς Ρωσία-Συρία : «ο Άσαντ πρέπει να φύγει, αλλιώς…ΠΟΛΕΜΟΣ»

Ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να φύγει από την θέση του ή θα τον διώξουμε από εκεί με στρατιωτική δύναμη, δήλωσε την τρίτη ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών, Αντέλ Αλ- Yubeir , προειδοποιώντας ότι θα ενισχύσει την υποστήριξη των ανταρτών των Συριακών ομάδων. 

Ο Al-Jubeir απέρριψε την προσφυγή της Ρωσίας προς τον διεθνή συνασπισμό να βοηθήσουν τον Άσαντ στην καταπολέμηση των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους και είπε ότι η καλύτερη επιλογή για το Σύρο ηγέτη θα είναι να φύγει. «Με όλο το σεβασμό προς τους Ρώσους και όλα τα υπόλοιπα, αλλά ο Άσαντ στη Συρία δεν έχει μέλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά τις συναντήσεις με τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας. «Υπάρχουν δύο
δυνατότητες για μια διευθέτηση στη Συρία. Η μια επιλογή είναι η πολιτική διαδικασία, η οποία θα έχει ένα μεταβατικό Συμβούλιο», αυτό είναι η «προτιμώμενη επιλογή». «Ο άλλος είναι ο στρατιωτικός τρόπος, με τον οποίο επίσης θα τελειώσει με την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία», προειδοποίησε ο Αλ-Jubeir. 

Θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη η διαδικασία και πιο καταστροφική, αλλά η επιλογή εξαρτάται τελείως από τον Ασάντ «. Ο Al-Jubeir δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει με τη στρατιωτική επιλογή, αλλά σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει υποστηρίξει τους "μέτριοπαθείς αντάρτες" στον αγώνα τους κατά του Άσαντ. «Ποια είναι η διαφορά και το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν μιλάμε γι ‘αυτό», είπε, και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο Ελεύθερος Συριακός στρατός που παλεύει ενάντια Μπασάρ αλ-Άσαντ. Υπάρχει μια μέτρια συριακή αντιπολίτευση , η οποία μάχεται ενάντια στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η αντιπολίτευση δέχεται την υποστήριξη από πολλές χώρες, και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει και θα ενταθεί. »

Ο Αλ Yubeir είπε ότι η καλύτερη επιλογή για Άσαντ είναι να υιοθετήσει τις αρχές της Γενεύης Ι, τις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη Διάσκεψη Ειρήνης το 2012, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για μια μεταβατική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, είπε, ο Άσαντ θα πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία αμέσως στην εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τα μέλη του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης (news.yahoo.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια: