Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Η μεγάλη "λακούβα" της 9ης Νοεμβρίου χωρίς τα 2 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Μία μεγάλη "λακούβα" επιχειρεί να αποφύγει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση: να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου χωρίς να έχει ανά χείρας μία θετική έκθεση/πρόταση των θεσμών για την εκπλήρωση του 1ου πακέτου με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2 δις ευρώ.

Ούτε στην χθεσινή σύνοδο του προπαρασκευαστικού οργάνου (EWG) στο οποίο εκπροσωπούσε την Ελλάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης κατέστη εφικτή η συγγραφή της χθεσινής έκθεσης, όπως
άλλωστε δεν κατέστη εφικτό και μία εβδομάδα πιο πριν στο έκτακτο EWG που τελικά ακυρώθηκε. Και τούτο παρά την κατάθεση στη Βουλή του "συμπληρωματικού" εφαρμοστικού νόμου χθες το βράδυ στη Βουλή, αλλά και την πλειάδα εφαρμοστικών αποφάσεων που εκδίδονται.

Παραμένουν ανοικτά και αγεφύρωτα τα μέτωπα στους πλειστηριασμούς του Ν. Κατσέλη αλλά και στον ΦΠΑ ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιπλέον οι διαφωνίες παρέμειναν και χθες στο τραπεζικό πεδίο με αποτέλεσμα την αναβολή κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Έλευση Moscovici

Το νέο πολιτικό ορόσημο είναι η έλευση του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσχοβισί την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα. Η – εξ αναβολής λόγω οικογενειακού ζητήματος - κάθοδος του επιτρόπου επιχειρείται να συμπέσει με λύση στα ανοικτά πεδία. Και τούτο διότι μετά, απαιτούνται κάποιες ημέρες έως ότου συνταχθεί η έκθεση προόδου των θεσμών, αλλά και να παρουσιαστεί σε επίπεδο EWG πριν οδεύσει προς το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι το 1ο πακέτο είναι μόνο η… αρχή της προετοιμασίας στον δρόμο προς την 1η αξιολόγηση που – θεωρητικά – θα πρέπει να ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup. Θα έπρεπε να συμφωνηθεί και να εφαρμοσθεί και το 2ο πακέτο προπαιτούμενων του Αυγούστου που συνδέεται με το 1 δις ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων Μεσοπρόθεσμο, αλλαγές στο δημόσιο, στο ασφαλιστικό και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ανοχή…. προς το παρόν

Πηγές των θεσμών έκαναν σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αλλαγή κλίματος δεδομένης της κατανόησης της δυσκολίας του προγράμματος αλλά και της διάθεσης της ελληνικής πλευράς για πρόοδο. Ωστόσο, αυτή η "ανοχή", εξηγούσαν έχει ένα όριο το οποίο ίσως εξαντληθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

"Στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση υπάρχει μεν πρόοδος, δεν είναι όμως επαρκής", εκτιμούσαν πηγές των θεσμών, πριν το EWG. Θεωρούσαν πλέον ως κατ ελάχιστο αναγκαίο στόχο την εκταμίευση των 2 δις ευρώ πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Και τούτο διότι μία θετική εισήγηση πριν από την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις 9/11 θεωρείται ότι θα ισχυροποιήσει την ελληνική πλευρά και για τις διεκδικήσεις της σχετικά με την "ανεξάρτητη" από την αξιολόγηση ανακεφαλαιοποίηση, το χρέος, το μεταναστευτικό, και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.

Όσο για τις ταμειακές ανάγκες, η χρονοκαθυστέρηση στις δόσεις συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ που δικαιούται στα.. χαρτιά η Ελλάδα φέτος, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αναγκάζει σε σχέδιο "εξοικονόμησης" πληρωμών που δεν είναι "αναγκαίες" με "φόντο" τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν τον Δεκέμβριο και απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ από τα – ελλειμματικά φέτος – κρατικά ταμεία.

Πιθανά τα 2 δισ. ευρώ την άλλη εβδομάδα

Πάντως χθες, μετά το EWG εκπρόσωπος των θεσμών ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Επισήμανε ωστόσο ότι "υπάρχουν ακόμη δυο σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση με την Αθήνα" οι πλειστηριασμοί και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: