Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Juncker: Αυστηρή προειδοποίηση πριν τις ελληνικές εκλογές

"Εάν η Ελλάδα δεν σεβασθεί αυτή τη φορά τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Juncker τόνισε ότι "πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα" και πρόσθεσε πως "άν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική".

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα : " Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες - μέλη για τον τρόπο που
ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος.

Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.

Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.

Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τα αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (...).

Το να λέει κανείς ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή - μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλιώς θα είχε γίνει ήδη.

Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Οχι.

Ήξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ' αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε.

Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό,- αν και είναι σοβαρά όλα αυτά- αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν "δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ", σαν να μην είναι σοβαρή χώρα.

Οι Έλληνες, και μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο.

Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: