Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Καταιγίδα από νέα προαπαιτούμενα τινάζουν στον αέρα την πρώτη αξιολόγηση

Της Δήμητρας Καδδά

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου ήταν εξ αρχής πάρα πολύ δύσκολη, περιλαμβάνοντας μία λίστα με 19 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το καλοκαίρι αλλά και με τις πολύ δύσκολες δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Μόνο που τώρα ο "λογαριασμός" κινδυνεύει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, λόγω των εκλογών και της προεξοφλούμενης χρονοκαθυστέρησης που αυτές προκαλούν, καθιστώντας δυσκολότερη την ιδιαίτερα κρίσιμη αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε νέα χρηματοδότηση, αλλά και στην συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι εκλογές, αλλά και η αβεβαιότητα του αποτελέσματός τους, οδηγούν τις τελευταίες ημέρες τους δανειστές στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αναβολή της αξιολόγησης του Οκτωβρίου για τουλάχιστο έναν μήνα.

Έτσι στη "λίστα" προστίθενται πολύ δύσκολες υποχρεώσεις του Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου που προβλέπονται ρητά στο τρίτο μνημόνιο. Μεταξύ αυτών:

- Τον Νοέμβριο θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα "συστήνει" στην κυβέρνηση ημιαυτόματες περικοπές δαπανών αν υπάρχουν αποκλίσεις.

- Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη "διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων", ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη και μέσω νόμου.

Eurogroup με πρώτο θέμα Ελλάδα

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogrοup που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο το επόμενο Σάββατο και θα έχει όπως έγραφε χθες το Capital.gr για μία ακόμη φορά θέμα την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις, με έγγραφο ημερήσιας διάταξης να κάνει – για μία ακόμη φορά – σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί χρηματοδότηση χωρίς εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και ότι ο πιθανός "κίνδυνος" βαραίνει αποκλειστικά την Ελλάδα.

Ο λογαριασμός των προαπαιτούμενων και των νέων δεσμεύσεων

Οι θεσμοί έχουν ανακοινώσει μία αναλυτικότατη λίστα με 58 προαπαιτούμενα. Τα πιο πολλά έχουν γίνει οδηγώντας στην αποδέσμευση των 23 δισ. ευρώ, αλλά 19 προαπαιτούμενα εκκρεμούν και πρέπει να γίνουν για να έρθουν τα 3 δισ. ευρώ του υπολοίπου της υποδόσης/υποδόσεων. Όμως δεν έχει αποφασιστεί με τι ποσό συνδέεται το κάθε ένα από αυτά τα προαπαιτούμενα και υπάρχει ρήτρα κατάτμησης του ποσού σε πιο πολλές δόσεις αν το κρίνουν αναγκαίο οι θεσμοί.

Όσο για την αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην νέα χρηματοδότηση αλλά και στην συζήτηση για το χρέος, αυτή συνδέεται με ένα πολύ "βαρύ" πακέτο από νέα μέτρα -μεταρρυθμίσεις που καταγράφονται στο τρίτο μνημόνιο.

Οι υποχρεώσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου περιλαμβάνουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, προϋπολογισμό 2016 και μεσοπρόθεσμο έως το 2019 με νέα μέτρα (που θα αποφέρουν τουλάχιστον το ¾% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και το ¼% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018).

Επίσης, προβλέπουν πλειάδα φορολογικών παρεμβάσεων για δια νόμου συμπλήρωση του κώδικα φορολογικής απεικόνισης με έμφαση στις φορολογικές παραβάσεις και αυξημένες ποινές για όποιον δεν κόβει αποδείξεις και την αναβάθμιση των Κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ). Προβλέπουν την εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων του δημοσίου (αιτήσεων συντάξεων, επιστροφών φόρου και οφειλών), την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την ενίσχυση της ΕΛΣΤΑΤ, την διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, την προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο και – ίσως το πιο δύσκολο μέτρο – τις παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: