Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ…ΠΡΟΦΗΤΗ! Τι προβλέπει για το μέλλον του Τσίπρα

«Ο Γιούνκερ δεν υπάρχει, έχει έναν διακοσμητικό ρόλο, ενεργώντας για λογαριασμό της Κομισιόν» και «ο Τσίπρας θα γίνει ένας Ράμσεϊ Μακντόναλντ», ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στη Μεγάλη Ύφεσης, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στο Politico και αμφιβάλει για τη διευθέτηση του χρέους που δεν μπορεί να πληρωθεί.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι μια χαμένη υπόθεση. Θα υπάρξει ουσιαστικό κούρεμα, διότι ένα χρέος που είναι ανεξόφλητο δεν πρόκειται να καταβληθεί» αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα απευθύνει σφοδρή επίθεση στο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει Γιουνκέρ, έχει διακοσμητικό ρόλο για λογαριασμό μιας Επιτροπής, η οποία έχει χάσει πολύ τη σημασία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αν και σε κάποιο σημείο ενημερώνεται για τις αποφάσεις» αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «εαν συνεχίσουμε με το Μνημόνιο, θα υπάρξει
Κοσοβοποίηση: με αυτό εννοώ ότι θα γινόμαστε ολοένα και περισσότερο ένα προτεκτοράτο που θα έχει το ευρώ -όπως το Κόσοβο- αλλά το μοναδικό μας εξαγώγιμο είδος θα είναι οι άνθρωποι και ο τουρισμός, με μηδενικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες που λειτουργούν σαν θησαυροφυλάκια και όσι σαν πιστωτικά ιδρύματα, και ξεπουλήματα παντού. Εκτός αν υπάρξει αντίδραση».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι «Έχει ένα μεγάλο αγώνα στα χέρια του απέναντι στην ιστορία και της πραγματικότητα. Κέρδισε τη κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι κέρδισε και την εξουσία. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει στόχο να γίνει ο Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος έκανε μια καταπληκτική στροφή 180 μοιρών και αγκάλιασε τη λιτότητα αλλά κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρότι στράφηκε ενάντια στις ιδέες που τον έφεραν στην εξουσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι του Τσίπρα θα του άρεσε αυτό. Ωστόσο, φοβάμαι, ότι θα γίνει τελικά ένας Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ (ο καθόλου δημοφιλής Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε:

«O Σόιμπλε έχει δίκιο μόνο ως προς ένα σημείο: Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως, μάλλον θα την κρατήσει ζωντανή όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια: μπορεί να συνεχίσει να ρίχνει καλά λεφτά μετά τα κακά και να καταστρέφει τις προοπτικές της ενώ θα μένει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να διατηρήσει τη μη βιώσιμη αρχιτεκτονική της» αναφέρει στο Politico.

Δεν υπάρχουν σχόλια: