Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ημέρα "κρίσης" για τη νέα ελληνική κυβέρνηση η 5η Οκτωβρίου

Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα έχει ως μεγαλύτερο αντίπαλο τον χρόνο. Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, στις 5 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβάλλει έναν διπλό προϋπολογισμό στο Eurogroup και στη Βουλή, προωθώντας παράλληλα δεκάδες προαπαιτούμενα δεσμεύσεις, ώστε να διασφαλίσει την "ομαλότητα" στην χρηματοδότηση της χώρας, την έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έγκαιρη έναρξη της διαπραγμάτευσης περί χρέους.

Το στίγμα της απουσίας χρόνου δίδεται τις τελευταίες ημέρες μέσα απόδηλώσεις τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, όσο και από τοποθετήσεις του ίδιου του υπηρεσιακού ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη και του υπηρεσιακού Υπ. Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη που επιχειρούν να "μαζέψουν" τα δεκάδες ανοικτά πεδία.

Μία πρώτη "γεύση" μάλιστα θα λάβει από τη θέση του ΥΠΟΙΚ πλέον και όχι του ΣΟΕ ο κ. Χουλιαράκης την Παρασκευή και το Σάββατο στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου, όπου θα του ζητηθούν εξηγήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα που είναι – και πάλι – πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης. Ο κ. Χριστοδουλάκης από την άλλη πλευρά προανήγγειλε την άφιξη από σήμερα εκπροσώπων της Κομισιόν για να βρεθεί λύση στις υπερδεσμεύσεις, στην ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού λόγω κρίσης και στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα του ΕΣΠΑ.

Οι προθεσμίες
Ωστόσο, τα 9,9 δισ. ευρώ δανείου που εκκρεμούν για το 2015 επιπλέον των 25 δις ευρώ των τραπεζών απαιτούν να ολοκληρωθούν οι "εκκρεμότητες" και η πρώτη αξιολόγηση και προς τον σκοπό αυτό οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές όχι μόνο λόγω μνημονίου αλλά και συνταγματικών υποχρεώσεων. Η Ελλάδα:

* Πρέπει να υποβάλλει έως τις 5 Οκτωβρίου προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 στη Βουλή βάση σχετικής συνταγματικής υποχρέωσης (1η Δευτέρα Οκτωβρίου). Ωστόσο, υπάρχει η "εκκρεμότητα" του μνημονίου για συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου που πυρετωδώς ολοκληρώνουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο τα κείμενα να αναφέρουν ότι η πιο "λογική" λύση είναι τα δύο κείμενα να ενοποιηθούν.

* Στις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί και το πρώτο επίσημο Eurogroup του φθινοπώρου το οποίο θα πρέπει να "υποδεχθεί" τα δύο κείμενα ή διαφορετικά να ακούσει τις αιτιάσεις της τότε κυβέρνησης για όποια νέα χρονοκαθυστέρηση.

* Λίγες ημέρες μετά, στο μέσο του επόμενου μήνα θα πρέπει να ανακοινωθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τα μέτρα που θα διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2019. 

* Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει 19 εκκρεμή προαπαιτούμενα που θα φέρουν τα 3 δισ. ευρώ των υπό-δόσεων που απομένουν από το πρώτο πακέτο.

* Θα πρέπει επίσης να υλοποιήσει δεκάδες μνημονικές δεσμεύσεις του Φθινοπώρου που έχουν ως κορωνίδα το ασφαλιστικό τα κόκκινα δάνεια και τον υπερεπόπτη του δημοσίου.

* Οι δεσμεύσεις αυτές είναι αναγκαίες για να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και να ολοκληρώσει έγκαιρα την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου η οποία τίθεται ως όρος για την απόφαση του ΔΝΤ περί συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά και για τις διαπραγματεύσεις περί χρέους.

* Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλους τους όρους και τα βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: