Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση ψάχνει έσοδα 25 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες

Της Δήμητρας Καδδά

Με βάση τη συμφωνία της 20ης Αυγούστου, Ελλάδα και θεσμοί εκτιμούσαν "τρύπα" 800 εκατ ευρώ περίπου στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο, η οποία θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα 300 εκατ ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο καταλήγοντας σε "τρύπα" 1,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Μόνο που η ανακοίνωση – με καθυστέρηση- των στοιχείων Αυγούστου από το ΥΠΟΙΚ ανατρέπει τον σχεδιασμό, δίδοντας μία σαφέστατη εικόνα του "μαραθωνίου" που περιμένει την νέα κυβέρνηση για να συγκεντρώσει έσοδα 25 δισ. ευρώ στους 4 μήνες που απομένουν έως το τέλος του 2015.

Εκτός στόχων το πρόγραμμα 

Τον Αύγουστο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού "διευρύνθηκε" στα 1,1 δισ. ευρώ από 840 εκατ ευρώ "ανοίγματος" τον Ιούλιο και παρά την έλευση της 1ης δόσης (ή της εφάπαξ πληρωμής) του φόρου εισοδήματος.

Αυτό που "σώζει" και πάλι την "παρτίδα" είναι μία πρωτόγνωρη υπερσυγκράτηση δαπανών- λειτουργικών και επενδυτικών – κατά 4,74 δισ. ευρώ. Υπερκαλύπτει την υστέρηση καθαρών εσόδων (κατά 4,15 δισ. ευρώ)οδηγώντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ.

Μόνο που αυτή η "στάση" πληρωμών προκαλεί και παρενέργειες στην ανάπτυξη και στην ρευστότητα. Και τούτο διότι μεταξύ άλλων βασίζεται στην υποχρηματοδότηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και σε μηδενικές δαπάνες αποπληρωμής των οφειλών κράτους προς ιδιώτες.

Έτσι, τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι παραπάνω δαπάνες αφού πλέον οι δανειστές δίδουν χρηματοδότηση (με το σταγονόμετρο) για αποπληρωμή οφειλών και το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί στο τέλος του μήνα μαζικά αιτήματα πληρωμών για έργα του ΕΣΠΑ, αιτήματα που αν δεν στεφθούν με επιτυχία θα χαθούν κονδύλια και θα προκληθεί – από άλλη πλέον δίοδο – τρύπα στα κρατικά έσοδα και στο έλλειμμα 

"Τα φορολογικά έσοδα είναι το κλειδί" αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η επιτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού τις επόμενες εβδομάδες/μήνες.

Ο πολύ δύσκολος Δεκέμβριος

Πόσο μάλλον, συμπληρώνουν, που ακόμη και ο φιλόδοξος μνημονιακός στόχος για έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, συνοδεύεται από την παραδοχή ότι απαιτείται συνεχής ροή χρηματοδότησης μέσα από το νέο δάνειο. Σε αυτό το (καλό) σενάριο το πρόγραμμα ορίζει ότι απαιτείται συνδρομή 6,9 δισ. ευρώ δόσεων μόνο για τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο. Το ποσό που έχει ανάγκη η Ελλάδα μαζί με τα 3 δισ. ευρώ των εκκρεμών υποδόσεων του Αυγούστου φτάνει σε 9,9 δισ. ευρώ απολύτως αναγκαίων εκκρεμών χρηματοδοτήσεων του 2015 που δεν έχουν ακόμη διασφαλιστεί: τα 3 δισ. ευρώ απαιτούν εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, τα δε υπόλοιπα 6,9 δισ. ευρώ απαιτούν ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να υπάρξει απόφαση έγκαιρης εκταμίευσης….

Δεν υπάρχουν σχόλια: