Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

To OMFIF που «κάρφωσε» τον Βαρουφάκη τώρα «δίνει στεγνά» και τον Γκίκα Χαρδούβελη

Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος είπε στους διεθνείς επενδυτές ότι είχε προτείνει λύση για την ελάφρυνση του χρέους που δεν συζητήθηκε γιατί έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση.

Το «Έθνος της Κυριακής» δίνει στη δημοσιότητα δύο τηλεφωνικές συνεντεύξεις του Βρετανού, διευθύνοντος συμβούλου του OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum), Ντέιβιντ Μαρς, με τους Πλούταρχο Σακελλάρη και Γκίκα Χαρδούβελη.

Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο «κύκλο» συνεντεύξεων ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξιστόρησε τα σχέδιά του περί «Plan Β», «χακάρισμα» των ΑΦΜ και παράλληλο τραπεζικό σύστημα.

Η πρώτη τηλεφωνική συνέντευξη ήταν με τον Πλούταρχο Σακελλάρη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ακολούθησε η συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, πρώην υπουργό Oικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και πρώην σύμβουλο πρωθυπουργού επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. Τελευταίος στη σειρά των τηλεφωνικών συνομιλιών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, τέως υπουργός Οικονομικών.

Οι τρεις άνδρες που «κοιτάζουν» την οικονομία από διαφορετικές γωνίες κλήθηκαν να απαντήσουν για την πολιτική κατάσταση, για την οικονομία και τις προοπτικές της, για τις πιθανότητες εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αλλά και για το τι «θέση» παίρνει ο ελληνικός λαός.

Οι συνεντεύξεις ήταν διαδοχικές, ο κάθε ένας από τους συνεντευξιαζόμενους δεν άκουγε τη συνομιλία του προηγούμενου ή του επόμενου. Το τηλεφωνικό ακροατήριο ήταν επενδυτές από όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στη συζήτηση, αλλά δίψαγαν να μάθουν πώς ύστερα από ένα ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα, σε μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός έκανε μία σκληρή συμφωνία και το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων υπερψηφίστηκε εν μέσω ενός θρίλερ που κράτησε ως τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Ο κ. Μαρς φαίνεται πως επέλεξε συνειδητά τους κ. Σακελλάρη και Χαρδούβελη, διότι δεν ήταν υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι και οι δύο τεχνοκράτες. Ο κ. Σακελλάρης ξέρει καλά τα ευρωπαϊκά δρώμενα και ο κ. Χαρδούβελης έχει εμπειρία από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Γκίκα Χαρδούβελη και του Πλούταρχου Σακελλάρη για την ελάφρυνση του χρέους.

Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος είπε στους διεθνείς επενδυτές ότι είχε προτείνει λύση για την ελάφρυνση του χρέους που δεν συζητήθηκε γιατί έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση. Και στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η αξιολόγηση είχε κλείσει με την Κομισιόν τον Δεκέμβριο στο Eurogroup, με τον Μοσκοβισί να λέει ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από αυτά που χρειάζεται για τον σκοπό αυτό και μάλιστα περισσότερα από όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Τότε, και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν συμφώνησαν. «Πιστεύω» λέει ο κ. Χαρδούβελης, «ότι το ΔΝΤ ενήργησε πολιτικά και πιστεύω ότι ήταν σοβαρό λάθος εκ μέρους τους». Και εξηγεί ότι έβλεπαν τότε τις δημοσκοπήσεις και καταλάβαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση σε λίγο και ήθελαν να κρατήσουν τα λεφτά τους. Αλλά, θα μπορούσαν, λέει ο ίδιος, να κλείσουν την αξιολόγηση και να δίνουν τα λεφτά σταδιακά και να εξαναγκάσουν τη νέα κυβέρνηση να ενεργήσει νωρίς. «Αν είχαμε συμφωνήσει τότε, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο τώρα», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Ντέιβιντ Μαρς λέει στον κ. Χαρδούβελη ότι πριν τρεις εβδομάδες που επισκέφτηκε την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας του είπε όταν τον συνάντησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν κράτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το 2012 για την ελάφρυνση του χρέους εφόσον πετύχει η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εχει ένα δίκιο ο κ. Στουρνάρας, είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως «για να είμαστε όμως δίκαιοι και με τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να πούμε ότι είχαν πει πράγματι οι Ευρωπαίοι ότι θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά επιπλέον απαιτούσαν να ολοκληρώσουμε και τις μεταρρυθμίσεις».

Εκτός από την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, ο κ. Χαρδούβελης τάχθηκε υπέρ και ενός σταθερού επιτοκίου, γεγονός που διεκδικούσε και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Χαρδούβελης ερμηνεύοντας το δημοψήφισμα είπε ότι, όταν ρωτάς τον κόσμο αν θέλει να πληρώσει περισσότερους φόρους, φυσικά θα πει «όχι». Αλλά το «όχι» ήταν περισσότερο μία ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Το «όχι» δεν ήταν προς την Ευρώπη. Το «όχι» ήταν προς όλους τους πολιτικούς, που υπονοούσε «ναι» στον νέο και ανερχόμενο σημερινό πρωθυπουργό.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τα τελευταία 5 με 6 χρόνια δεν μπόρεσαν ποτέ να έχουν ένα ενιαίο μέτωπο. «Και γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε το χάος που έχουμε τώρα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σακελλάρης και ο κ. Χαρδούβελης υιοθετούν το αισιόδοξο σενάριο και θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, ο πρώην ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι πριν από έναν μήνα, αλλά και σήμερα, το αισιόδοξο σενάριό του είναι ο πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -που κατά έναν τρόπο αναγκάστηκε να υπογράψει- είναι στην πραγματικότητα κάτι θετικό. Αυτό είναι σοσιαλιστική πολιτική. Αν ανοίξεις τα επαγγέλματα, αν μεταρρυθμίσεις το σύστημα δικαιοσύνης που θα επιταχύνει τις διαδικασίες της δικαιοσύνης, φτιάξεις το φορολογικό σύστημα και εάν δώσεις μάχη ενάντια στα μονοπώλια και ολιγοπώλια, τότε αυτά θα δώσουν δύναμη στον κόσμο.

Και καταλήγει ότι έτσι δίνεις ευκαιρίες στους νέους και παράλληλα επιτυγχάνεις μεγαλύτερο βαθμό δημοκρατίας.
Ερωτηθείς από τον κ. Μαρς για την κριτική που ασκείται από τη γερμανική καγκελαρία στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι θα πρέπει κάποιος να το δει αντικειμενικά. Και εξηγεί ότι αν είσαι Γερμανός και έχεις μεγάλη ευθύνη για τη διασφάλιση της επιβίωσης της Ευρώπης, θα πρέπει να επισημαίνεις ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Και οι Γερμανοί το λένε ευθαρσώς: Ακολουθήστε τους κανόνες και θα είστε εντάξει. Οι Έλληνες δεν ακολούθησαν τους κανόνες τους τελευταίους 6 μήνες και αυτό τώρα το πληρώνουμε ακριβά. Γι’ αυτό δεν θα κατηγορούσα τους Γερμανούς ή οποιονδήποτε άλλον. Οι Έλληνες έχουν έλλειψη αυτογνωσίας. Θα έπρεπε να κοιτάξουν βαθιά στον εαυτό τους και να δουν ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα προέρχονται από την ίδια τη χώρα και τους Έλληνες και όχι από τους ξένους.

Θα έπρεπε να κατηγορούν τους εαυτούς τους για το τι κάνουν. Θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη και όταν κατηγορούν τους πολιτικούς θα πρέπει να λένε στον εαυτό τους «εγώ ψήφισα αυτούς, όχι κάποιος άλλος».

Υπάρχει πολύ μεγάλο παιχνίδι για το ποιος έχει την ευθύνη (blame game) και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να σταματήσουν να κατηγορούν τους άλλους. Και θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού, οι συμπατριώτες μου, εγώ ο ίδιος, όλοι να φτιάξουμε τη χώρα γιατί χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα.

Ύστερα από την κριτική που άσκησε ο κ. Μαρς ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι πολλές από αυτές έγιναν. Ας μην το εκμηδενίζουμε, επισημαίνει. Παραδέχεται ότι δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσεις την υλοποίησή τους στην πράξη. Μπορείς να περάσεις τις μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή και μετά να μην τις εφαρμόζεις, λέει και ο κ. Χαρδούβελης.

Εξηγεί όμως ότι για να τις εφαρμόσει μία κυβέρνηση θα πρέπει ο κόσμος να τις πιστεύει και να είναι πεποίθηση ότι είναι καλό για τη χώρα (και εν τέλει για τον εαυτό του). Αυτό δεν το έχουν κάνει οι Ελληνες πολιτικοί, είπε ο ίδιος. Και προσθέτει ότι τώρα ο νέος πρωθυπουργός έχει σοβαρές πιθανότητες να τα κάνει όλα αυτά, καθώς οι πολίτες είναι φιλικά προσκείμενοι σ’ αυτόν διότι δεν κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: