Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ FORBES! Χρεοκοπία και Grexit για την Ελλάδα

Δεν βλέπει φως στο τούνελ για την Ελλάδα ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall.

Γι” αυτό, όπως σημειώνει, δεν θα αργήσει η στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να εξέλθει από τη νομισματική ένωση.

Όπως γράφει αν και όλοι νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση χρέους είχε λάβει τέλος, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι αυτό δεν έχει συμβεί κατ” ελάχιστον και επισημαίνεται ότι είναι εν εξελίξει δύο διαφορετικές διαδικασίες, που και οι δύο οδηγούν στην πιθανότητα ότι δεν πρόκειται να
εξευρεθεί λύση και ότι θα ακολουθήσουν το Grexit και η χρεοκοπία.

Το πρώτο είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει αυτό που πάντα θα έπρεπε να κάνει, ήτοι να πειθαρχήσει στους κανόνες του.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία η οποία δεν είναι βιώσιμη, κάτι που σαφώς αγνόησε στα δύο προηγούμενα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο απ” ό,τι θα περίμενε κανείς, δηλαδή ότι το ποσό για την αναγκαία ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη υψηλότερο και μάλιστα σε επίπεδο που ίσως κανείς να μην θέλει να το αντέξει.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου NIESR, ανέρχεται σε σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Το άρθρο καταλήγει ότι «δεν είναι προφανές ότι θα υπάρξει λύση», πέραν αυτής που έπρεπε να έχει συμβεί πριν από πέντε χρόνια: Grexit και χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: