Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Bloomberg: Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ – Ανεργία και ανύπαρκτη ανάπτυξη μαστίζουν την Ένωση

Ισχυρό πλήγμα φαίνεται πως έχει δεχτεί η Ευρώπη κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, όπως εκτιμά με σημερινό άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Γερμανία θεωρείται ατμομηχανή της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,6% και η Ισπανία υπερηφανεύεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα διαμορφώνεται στο 23%».

«Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ θεωρούνται ικανοποιητικοί μόνο από όσους επενδύουν σε
ομόλογα. Αυτοί για να δανείσουν για 10 χρόνια στην Ιταλία και την Ισπανία χρεώνουν επιτόκιο μόλις 2%, ενώ στο ζενίθ της κρίσης χρέωναν τις χώρες αυτές με επιτόκιο 7%», υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει κόντρα σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και των φτωχότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», προστίθεται στο κείμενο του Bloomberg.

Ακόμη, σημειώνεται πως αν και η ευρωζώνη έχει παρουσιάσει οκτώ συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι απώλειες που υπέστη η οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, ενώ κυρίως δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικές νέες θέσεις εργασίας.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως η Ισπανία, η οποία χαρακτηρίζεται από τους Ευρωπαίους ως πρότυπο ανάκαμψης με την επιβολή μέτρων λιτότητας, έχει τη μεγαλύτερη ανεργία μετά την Ελλάδα. Αντίθετα, στη Βόρεια Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει ανεργία πάνω από 10% είναι η Σλοβακία με πληθυσμό μόλις 5,4 εκατομμυρίων.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως σε καμία από τις χώρες του Νότου που ζήτησαν και πήραν προγράμματα βοήθειας δεν υπάρχει ανεργία κάτω από 10%, ενώ η ανεργία και στη Γαλλία -που ενώνει οικονομικά τον Βορρά με τον Νότο – διαμορφώνεται στο 10,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: