Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Bloomberg Business: Είναι το ευρώ, ανόητοι!


Κάποτε θεωρείτο δεδομένο πως η λαϊκή στήριξη υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ εξαρτάτο από το πόσο καλά -ή άσχημα- πήγαιναν τα πράγματα "στο σπίτι". Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, ο κόσμος έριχνε την ευθύνη στις Βρυξέλλες.

Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Οι αρνητικές εξελίξεις μακριά από το "σπίτι" μπορούν να πλήξουν τη φήμη του μπλοκ των 28 εθνών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν οι Δημοσθένης Ιωάννου, Jean-François Jamet και Johannes Kleibl και δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό βολεύει τους ευρωσκεπτικιστές σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου η δυσαρέσκεια με την οικονομία υποσκάπτει ήδη τη στήριξη προς την ΕΕ.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης της χώρας, η ευρεία δυσπιστία ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει μια σταθερή ανάκαμψη μετά από 5 χρόνια οικονομικής κατήφειας: όλα αυτά βοηθούν πολιτικούς που βρίσκονται μακριά, όπως η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, που θέλουν να αναχαιτίσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να προωθήσουν τις περικοπές δαπανών εντός των εθνικών συνόρων. 

Η άποψη των συντακτών της μελέτης ενισχύεται από στοιχεία σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου η εμπιστοσύνη στο κοινό ευρωπαϊκό έργο έχει συρρικνωθεί παρά το γεγονός ότι εγχώρια τα πράγματα βελτιώθηκαν. 

Όπως το θέτουν οι ερευνητές, "τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και επίπεδα του δημόσιου χρέους σε άλλα κράτη-μέλη συνδέονται συστηματικά με τα υψηλότερα επίπεδα ευρωσκεπτικισμού στο εσωτερικό μιας χώρας".

Αυτό υποδηλώνει ότι "τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής στήριξης για την ΕΕ".

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υπήρξε τόσο αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και εν μέσω πιθανών αναταραχών στις τάξεις των δικών της βουλευτών.

Για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, τυχόν αποτυχία να κρατήσει την Αθήνα μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο, και ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, να επιβλέπει: "Η μελλοντική πολιτική στήριξη της ΕΕ μπορεί να εξαρτηθεί καθοριστικά από την ικανότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να εμποδίζουν αυξήσεις στην ανεργία και το δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ ", αναφέρει η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: