Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γιατί η δραχμή δεν θα είναι η καταστροφή μας

Οι Πολιτικοί και όσοι έχουν μια καλή σταδιοδρομία με καλές οικονομικές αποδοχές καταβαλλόμενες σε ευρώ, σίγουρα δεν θα ήθελαν την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Και σίγουρα για αυτή τη μειοψηφία η φυγή σε εθνικό νόμισμα είναι η καταστροφή τους σε πρώτη φάση. Γιατί σε δεύτερη φάση, όσοι είχαν προνοήσει να έχουν χρήματα εκτός Ελλάδας, θεωρητικά θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν περιουσίες σε τιμές
καταβαραθρωμένες.

Όμως τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Ούτε για τους έχοντες και ούτε για τους μη έχοντες. Ας δούμε μερικές πτυχές μιας πιθανής εξόδου σε εθνικό νόμισμα:
  1. Εννοείται ότι οι πρώτοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μήπως όμως πιστεύετε ότι με τα capital controls θα έχουμε εύκολους μήνες μπροστά μας; Γνωρίζετε ότι οι Επιχειρήσεις αδυνατούν να εισάγουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες; Πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες εμπορικής ασφυξίας που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και κατάρρευση των δημοσίων εσόδων;;;; Άρα προκύπτει ότι ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται και κατά επέκταση όταν δεν κυλάει χρήμα στις τσέπες μας,  τι μας μέλλει που παραμένουμε στο ευρώ;;; 
  2. Μας λένε ότι θα γίνει υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Σας απαντούμε ότι μια έξοδος στο εθνικό μας νόμισμα, όντως θα συνοδευτεί με υποτίμηση, που όμως δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και μεγάλη γιατί  έτσι ο τόπος μας μπορεί να καταστεί ελκυστικότατος για επενδύσεις και για τουρισμό. 
  3. Μας λένε ότι θα προκύψει ο πληθωρισμός. Σύμφωνοι...Γιατί όμως θα προκύψει ο πληθωρισμός; πρώτο γιατί θα γίνει σταδιακή υποκατάσταση φθηνών εισαγόμενων προϊόντων από ακριβότερα ελληνικά,. Δεύτερο γιατί θα κυκλοφορήσει χρήμα!!! Δηλαδή το Δημόσιο θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη του σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς. Θα μπορεί να κάνει δημόσιες επενδύσεις σε εθνικό νόμισμα που θα το κόβει στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και δεν θα εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους της Μέρκελ να μας στείλουν λίγα ευρώ. Ναι λοιπόν θα προκύψει Πληθωρισμός και θα ταλαιπωρηθούμε λιγάκι, αλλά θα βλέπουμε χρήμα και θα βλέπουμε στροφή σε παραγωγές. 
  4. Ο τόπος μας έχει γίνει ελκυστικός για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, λόγω του ευρώ και του ωραίου κλίματος που έχουμε. Μόλις βγούμε σε δραχμή, να δούμε ποιοί θα θελήσουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα. Και ποιοί θα θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. 
  5. Με δικό μας Εθνικό Νόμισμα, θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε σταδιακά από την μέγγενη που μας έχουν επιβάλλει. Και αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να εισπράξουν τα χρωστούμενα, θα τους συμφέρει να στηρίζουν την δραχμή. Άλλωστε και η διπλανή μας Βουλγαρία που ήταν πολύ χειρότερη από την Ελλάδα, είχε και έχει μια συναλλαγματική ισοτιμία ιδιαίτερα ακριβή για το λέβα. Γιατί;;; Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να δούν την οικονομική εκτίναξη της Βουλγαρίας. 
Μπορούμε να σας πούμε και άλλα επιχειρήματα. Θεωρούμε ότι η έξοδος στην δραχμή θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Όμως θα είναι μεσοπρόθεσμα με τάσεις βελτίωσης της εθνικής μας Οικονομίας και μείωσης της ανεργίας. Πρέπει να το παλέψουμε. Η παροχή δανείων σε ευρώ δεν βοηθά την Ελλάδα μας, αλλά δίνει δικαιώματα διεκδικήσεων σε βάρος της Χώρας μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: