Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

ΤΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ: Οργιάζουν τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων και διπλό νόμισμα

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, δεν πλήρωσε τη δόση 1,6 δισ. στο ΔΝΤ χθες, και η αγωνία έχει κορυφωθεί για το τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει στα χέρια της την τύχη της χώρας, και μπορεί να τραβήξει ανά πάσα στιγμή την πρίζα, σταματώντας την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ενώ παράλληλα να απαιτήσει άμεσα όλο το ποσό των 89 δισ. που της χρωστάει η Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες μέσω του κουρέματος των καταθέσεών τους.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προετοιμάζει φορείς και τράπεζες για το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος!

Όπως αναφέρουν "τα Νέα", το πιο light σενάριο θα ήταν η ΕΚΤ να ζητούσε μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων στερώντας από τις ελληνικές τράπεζες το 10% (8,9 δισ. ευρώ δηλαδή) από τη ρευστότητα που έχει δοθεί μέσω ELA. Ετσι, το κενό θα καλυπτόταν μέσω της κατάθεσης επιπλέον τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία από αυτές δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ να μην κάνει τίποτα μέχρι και να διεξαχθεί το δημοψήφισμα διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, κάτι που βέβαια δεν αρκεί για την επιβίωση των τραπεζών, αλλά δεν τις σκοτώνει κιόλας.

Τα μηνύματα από στελέχη στη Φρανκφούρτη, όπως εκείνο του Φίλιξ Χάφελντ -στέλεχος του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών- ότι η ΕΚΤ θα δώσει ένα χρονικό 5 ημερών, όσες ημέρες δηλαδή μεσολαβούν από τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ έως και το δημοψήφισμα, μέχρι να αλλάξει κάτι στον ELA.

Το δημοσίευμα αναφέρει πάντως ότι οι αγορές δεν περιμένουν και τυπικά τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ήδη από χθες την αναστολή της διαπραγμάτευσης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, των 4 συστημικών τραπεζών και των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: