Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Die Linke: Μεγάλος κίνδυνος για τη Γερμανία ένα Grexit

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επεσήμανε πως σε  ενδεχόμενη έξοδο της
Ελλάδας από  το ευρώ η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει
60 δισ. ευρώ. (φωτ. αρχείου).
Εκτενή συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF παραχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι και επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους ενός Grexit για τη Γερμανία.

Ερωτηθείς, αν έφτασε η ώρα η Ελλάδα να πει αντίο στο ευρώ, απάντησε: «Όχι, νομίζω πως μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά υπάρχει και το παρά τέσσερα και το παρά τρία. Νομίζω πως θα ήταν φοβερό εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ».

Εάν σπρώχναμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είπε ο Γκίζι, θα δημιουργούνταν μια αλυσίδα αντιδράσεων. «Θα πρέπει να σκεφθούμε το εξής: εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πάνω από όλα θα υποφέρει η χώρα μας. Είμαστε πρωταθλητές στις εξαγωγές. Με το δικό μας γερμανικό νόμισμα θα ήμασταν πολύ πιο ακριβοί. Μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος.»

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επεσήμανε πως σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει 60 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διαπιστώνει πως έγιναν πολλά λάθη και το κυριότερο ήταν ότι η όλη προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια, επικεντρώθηκε στη διάσωση των τραπεζών. Κατά τη γνώμη του, θα ήταν προτιμότερο να αποζημιώνονταν οι μικροκαταθέτες και οι μεγάλοι πιστωτές να πλήρωναν για τις λάθος επενδυτικές επιλογές τους.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδεικνύει μια ιδιαίτερη σκληρότητα για τους εξής λόγους: «Πιστεύω πως τρία πράγματα δεν θέλει: Δεν θέλει την επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης, αυτή είναι μια ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν θέλει επίσης να υπάρξει ένα προηγούμενο για την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες θα έλεγαν, εάν κάνετε συμβιβασμούς με αυτούς τότε θα κάνετε και με μας. Εκτός αυτού, εάν αυτή η αριστερή κυβέρνηση αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε ίσως εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση και στην Ισπανία».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς τόνισε επίσης πως ο ελληνικός λαός καταψήφισε τις πολιτικές που είχαν προτείνει τα αδελφά κόμματα των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών και πως για πρώτη φορά κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Του ζητείται τώρα από τους πιστωτές να εφαρμόσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, τι νόημα έχουν οι εκλογές, διερωτάται. Ποιος είναι ο λόγος να ψηφίζουν οι πολίτες;»

Στην ερώτηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν περικόπτει τις στρατιωτικές της δαπάνες, επισημαίνει πως η πληροφόρηση γενικότερα είναι πολύ αντιφατική και απαντά: «Το αντίθετο μου λένε συμβαίνει. Χθες ή προχθές το υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα πάγωνε το σύνολο του προϋπολογισμού για τους εξοπλισμούς. Γνωρίζετε όμως ότι το 10% των εξοπλιστικών αγαθών που παράγουμε πηγαίνουν στην Ελλάδα; Η γερμανική αμυντική βιομηχανία είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα. Θα προτιμούσα να ήμουν στις διαπραγματεύσεις, για να μπορώ να σας πω με ακρίβεια τι συμβαίνει. Νομίζω ότι εμείς εδώ βρισκόμαστε λίγο μακριά από την αλήθεια».

Τέλος, ο Γκρέκορ Γκίζι είπε πως το ότι οι Έλληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη και οι Γερμανοί όχι, δεν είναι ακριβές. Οι Γερμανοί βγαίνουν στη σύνταξη κατά μέσο όρο στα 64 στον δημόσιο τομέα και στο γενικό πληθυσμό στα 60 με 61 χρόνια, διευκρίνισε.

Πηγή: Deutsche Welle΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: