Το ερώτημα που «βασανίζει» πολλούς επισκέπτες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους για φέτος στην Ελλάδα, αν λόγω κρίσης πρέπει να ακυρώσουν το ταξίδι, θέτει το αμερικανικό CNN.

Απευθυνόμενο σε ειδικούς από τον χώρο του τουρισμού, θέτει μια σειρά ανησυχιών -από λογικές μέχρι... παράλογες- που όπως φαίνεται προκύπτουν στην αμερικανική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη από την οικονομική κατάσταση στην χώρα. Και το συμπέρασμα είναι -ευτυχώς- μάλλον ενθαρρυντικό.

«Μπορεί η Ελλάδα να είναι στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας για να αποφύγει την βραχυπρόθεσμη
οικονομική καταστροφή, αλλά με τα οικονομικά προβλήματα να είναι απίθανο να πάει μακριά, μήπως είναι τώρα η ώρα να επανεξετάσετε τα σχέδιά σας για ελληνικές διακοπές;

Η διαφαινόμενη απειλή ενός «Grexit», σενάριο στο οποίο η Ελλάδα φεύγει από την ευρωζώνη και επανέρχεται στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα εκατομμύρια των παραθεριστών.

Οι τουρίστες φοβούνται ότι θα φορτωθούν με συμβουλές να έχουν μεγάλες ποσότητες μετρητών, μαζί τους, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν δημοσιονομική κατάρρευση.

Με 25 εκατομμύρια επισκέπτες να αναμένονται συνολικά φέτος, οι οποίοι θα συμβάλλουν κατά το 1/4 του εισοδήματος στην Ελλάδα το 2015, η χώρα θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι οι διακοπές τους είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – και οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να ανακύψει δεν θα φέρει τους παραθεριστές προ εκπλήξεως.

«Καθώς η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά, είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε ασφάλεια και απόλαυση στους τουρίστες» λέει και προσθέτει: «Πάνω απ' όλα, εγώ δεν ανησυχώ, έτσι κανείς δεν πρέπει να ακυρώσει τις διακοπές του».

Ελληνες εμπειρογνώμονες δίνουν απαντήσεις, σε μερικές από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επισκεπτών για το τι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν.

Έχω κλείσει ένα πακέτο διακοπών στην Ελλάδα, θα πρέπει να το ακυρώσω;

«Οπωσδήποτε όχι» λέει ο Ανδρεάδης του ΣΕΤΕ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ελάχιστοι – αν υπάρχου καν – έχουν ανατρέψει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω της κρίσης.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ακυρώσετε», λέει. «Η Ελλάδα είναι όμορφη, ειρηνική και ήσυχη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας απεργίας ή διαμαρτυρίας».

«Στο χειρότερο υποθετικό σενάριο, οι τράπεζες θα έχουν περιορισμό κεφαλαίων (capital controls) αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τους τουρίστες. Χρήματα θα είναι διαθέσιμα και οι πιστωτικές κάρτες θα λειτουργούν. Η Ελλάδα φέτος έχει την καλύτερη σχέση αξίας-υπηρεσιών.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης;

«Οι Έλληνες ανησυχούν για το τι συμβαίνει, αλλά δεν είναι όπως ήταν το 2012, όταν τα πράγματα ήταν στη χειρότερη κατάστασή τους», λέει η Σοφία Αντωνιάδου, συνιδρυτής της Discover Greek Culture Tours, με έδρα την Αθήνα.

Οπως λέει, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν προγραμματίζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης, επειδή δεν υπάρχει φόβος ότι η δημοσιονομική κρίση θα έχει σημαντικό, ορατό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία - τουλάχιστον όχι φέτος το καλοκαίρι.

«Όσον αφορά τυχόν σχέδια έκτακτης ανάγκης, πιστεύουμε ότι είναι πολύ μπροστά και δεν είναι απαραίτητο να σκεφτούμε», προσθέτει. «Οι τουρίστες θα είναι μια χαρά εδώ, ακόμη και αν εγκαταλείψουμε το ευρώ».

«Είμαστε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό έθνος κατ' αρχήν και επιπλέον, διαθέτουμε την υποδομή να κάνουμε τους τουρίστες χαρούμενους»

Υπάρχει κίνδυνος ότι οι πιστωτικές κάρτες δεν θα λειτουργούν πλέον εκεί;

Αν τα τελευταία μέτρα για την αποτροπή χρεοκοπίας τραβήξουν, τότε η πιθανότητα μειώνεται, αν και θα μπορούσαν απλά να καθυστερούν το αναπόφευκτο» λέει ο Παναγιώτης Ζαρίφης, ένας ειδικός στα τραπεζικά και τις επενδύσεις. «Αυτό είναι μια μακρινή πιθανότητα, αλλά αν συμβεί, οι τουρίστες δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, οι πιστωτικές κάρτες θα εξακολουθούν να είναι ευρέως αποδεκτές και οι τουρίστες θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιούν χωρίς κανένα περιορισμό» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός, νομικός ή άλλος λόγος για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην δέχονται πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από μη ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος συμβουλεύει να εφοδιαστείτε με κάποια μετρητά.

«Προσωπικά, νιώθω πιο άνετα όταν ταξιδεύω στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ να έχω μετρητά πάνω μου. Ως εκ τούτου, ένα μείγμα από τα πιστωτικές κάρτες και μετρητά είναι πάντα καλό, αλλά δεν πιστεύω ότι οι ταμειακές ροές θα είναι πρόβλημα».

Εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα εξακολουθεί να δέχεται ευρώ;

Στο «εξαιρετικά απίθανο γεγονός» ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή, η Ζαρίφη λέει πως τα αμερικανικά δολάρια και το ευρώ θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά.
«Είναι ευρέως γνωστό ότι τέτοια ισχυρά νομίσματα, προτιμώνται πάντα από τις επιχειρήσεις σε κάθε χώρα, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία οικονομική ανασφάλεια» συμπληρώνει.

Τι γίνεται αν επιβληθούν capital controls;

Η Ζαρίφη λέει ότι τυχόν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων – κατά την οποία η κυβέρνηση θέτει όρια για τις αναλήψεις χρημάτων μέσα και έξω από τη χώρα - είναι απίθανο να συμβεί, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα ισχύει για τους τουρίστες, ούτε θα αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Υπάρχουν θέματα ασφάλειας; Κίνδυνος ταραχών, αύξησης της εγκληματικότητας;

Η Αθήνα έχει δει πολλές μεγάλες εστίες αναταραχών από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, αλλά ενώ έχουν υπάρξει πρόσφατες διαδηλώσεις, οι ντόπιοι λένε οποιοσδήποτε κίνδυνος από πρόκληση αναταραχών, είναι ελάχιστος.

«Η Ελλάδα είναι ήσυχη και ειρηνική και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι τόσο ζεστοί και φιλόξενοι, όπως πάντα,» λέει η Τζωρτζίνα Τζεβελέκου, κάτοικος Αθηνών.

«Φυσικά, οι Ελληνες ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει ή θα βλάψει όσους επισκέπτονται τη χώρα μας». Η Τζεβελέκου επισημαίνει ακόμη ότι ακόμη και όταν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις γίνονταν διαδηλώσεις, δεν εξαπλώθηκαν στα ελληνικά νησιά – κύριο προορισμό διακοπών.

«Οι Έλληνες κατανοούν πολύ καλά ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα και την οικονομία μας», προσθέτει.

Τα πλοία θα εξακολουθούν λειτουργούν;

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξουν τέτοιες ακυρώσεις», λέει η Στέφανι Αναστασίου, επικεφαλής των Ask2Travel Group, Yachts-sailing.com και Entrada Central Reservation System.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα.
«Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει να λειτουργεί όταν υπάρχουν πελάτες να εξυπηρετήσει. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αποδειχθεί ότι είναι πλήρως λειτουργικές, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων χρόνων της κρίσης».

Είναι πιθανό να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή ελλείψεις τροφίμων;

Και πάλι, αυτό είναι ένα απίθανο σενάριο, λέει ο Θεόδωρος Αγιοστρατίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Margi Hotel στην Αθήνα.
Οπως λέει, «οποιοσδήποτε αντίκτυπος της κρίσης είναι απίθανο να οδηγήσει σε ξαφνική, απρόβλεπτη διακύμανση στις προμήθειες και στην περίπτωση τυχόν προβλημάτων, οι τουρίστες, ως ζωτικό οικονομικό αγαθό στην Ελλάδα, θα πρέπει να προστατεύονται».

«Ακόμα και αν συμβεί το χειρότερο, δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις πριν από αρκετούς μήνες και όχι από τη μια μέρα στην άλλη».

Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν ή να μειωθούν;

«Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη λάθος πλευρά, σε περίπτωση κατάρρευσης των συναλλαγματικών ισοτιμι

ών, ανακαλύπτοντας εν μέσω διακοπών ραγδαία αύξηση τιμών» λέει ο Doulis Carafil, CEO της ιδιωτικής εταιρείας τσάρτερ Air Business International.

Οπως επισημαίνει, ενώ Grexit θα μπορούσε να σημάνει την οικονομική αναταραχή, οι ξένοι ταξιδιώτες θα κερδίσουν.
«Εάν Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και η τουριστική εμπειρία θα είναι μόνο καλύτερα», λέει.
«Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς περάσαμε από την χειρότερη φάση της κρίσης τα τελευταία χρόνια».

Δεδομένης της κατάστασης, οι Ελληνες θα είναι χαρούμενοι να δουν τουρίστες;

«Φυσικά και θα είμαστε χαρούμενοι. Οι Ελληνες είμαστε διάσημοι για την φιλοξενία μας και είμαστε περήφανοι γι' αυτό» λέει ο Γιώργος Γενιατάκης, γενικός διευθυντής του Minos Imperial Luxury Beach Resort στην Κρήτη.

«Πρώτα και κύρια επειδή είναι στην κουλτούρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων και καμία πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Δεύτερον επειδή η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό, οπότε οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι».

Ο Γενιατάκης λέει ότι οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν και να πάρουν μαζί τους περισσότερα ευρώ, αλλά να ανησυχούν για τις καθοδηγούμενες από τα ΜΜΕ ανησυχίες.

«Αν οι τουρίστες έρθουν με θετική διάθεση, θα φύγουν με θετική διάθεση» προσθέτει: «Είναι ώρα να απολαύσετε την Ελλάδα.