Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Συμφωνία μετ' εμποδίων

Της Νίκης Ζορμπά

"Είμαστε μια ανάσα πριν από τη συμφωνία μεν αλλά οι διαφωνίες είναι τέτοιες που θα μπορούσαν όλα να τιναχτούν στον αέρα ακόμα και τώρα, που διανύουμε τα τελευταία μέτρα", αναφέρει κυβερνητική πηγή, δείχνοντας προς "εμπλοκή" στις συνομιλίες, με αβέβαιη προς το παρόν, κατάληξη.

Το ΔΝΤ είναι και πάλι η "τορπίλη" της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διότι δεν συναινεί στη φορολόγηση των επιχειρήσεων όπως προβλέπεται στην πρόταση της ελληνικής πλευράς αλλά
ούτε και στην επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα, ουδείς από τους θεσμούς εμφανίζεται διατεθειμένος, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να παραχωρήσει στην Αθήνα τη "νίκη" της ρύθμισης χρέους, "διάταξη" στη συμφωνία που η ελληνική πλευρά θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας, ώστε να "χρυσώσει" κατά το δυνατόν, την φορολαίλαπα των νέων μέτρων.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Α.Τσίπρας βρίσκεται και πάλι στις Βρυξέλλες σήμερα, μετά από πρόσκληση του J. C. Juncker, προκειμένου να συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον ισχυρό της ΕΚΤ.

Από τις σημερινές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με Juncker, Lagarde και Draghi θα κριθεί εν πολλοίς και το κατά πόσο Αθήνα και θεσμοί θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το νέο χάσμα που έχει προκύψει, ώστε στο Eurogroup που ακολουθεί το απόγευμα, η συμφωνία να "επισφραγιστεί" ατύπως για να τρέξουν αύριο οι διαδικασίες στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να σηκώσει μεν τους τόνους, δια πηγών της ωστόσο διαμηνύει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και πως θα μπορούσαν να τιναχτούν όλα στον αέρα εάν οι θεσμοί δεν καλύψουν κανένα προαπαιτούμενο από όσα έχει θέσει η Αθήνα.

"Εργαζόμαστε για λύση, έχουμε κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, έχουμε την ειλικρινή διάθεση να επιτευχθεί συμφωνία αλλά χωρίς αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε", αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την "έλευση" της Συμφωνίας και τούτο διότι όπως κατέστησε σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος στον Α. Τσίπρα, τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή πριν να φτάσουν στη γερμανική.

Όπερ σημαίνει πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία, εάν τελικώς επιτευχθεί, εντός του Σαββατοκύριακου.

Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ "βράζει" μετά το πρώτο "σοκ" και την αμηχανία που προκάλεσε ο "μαγικός" αριθμός "8" μπροστά από τα δισ. μέτρων που απαιτούνται για τους επόμενους δεκαοχτώ μήνες.

Προειδοποιητικές βολές έριξαν ουκ ολίγοι βουλευτές (Α. Μητρόπουλος, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου, κ.α) τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στην Αριστερή Πτέρυγα και τον Π. Λαφαζάνη.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, από βήματος πάντως βιβλιοπαρουσίασης στην οποία παραβρέθηκε χθες ως ομιλητής, ανέφερε ως προυποθέσεις για διέξοδο από την κρίση:

1. Τερματισμό της λιτότητας

2. Αναπτυξιακό πακέτο

3. Βαθειά διαγραφή χρέους.

Ήτοι, όσα υποστηρίζει και επισήμως η κυβέρνηση.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Φλαμπουράρη παρόντος) και αναμένεται να οριστεί συνεδρίαση της Κ.Ε τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: