Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Ελληνική καταιγίδα στις αγορές Ευρώπης

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για την αποδοχή της πρότασης των πιστωτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί άνω 2,25% στις 387,91 μονάδες και ο Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 3,43%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 κινούνται χαμηλότερα κατά
3,09% και 3,17% αντίστοιχα. Μικρότερες οι απώλειες για τον αγγλικό FTSE 100 που χάνει 1,58% ενώ ο SMI στη Ζυρίχη υποχωρεί 1,08%.

"Η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο να συμβεί το Σαββατοκύριακο και η περιορισμένη ρευστότητα θα έχει επιπτώσεις τόσο στην αγορά μετοχών όσο και αυτή των ομολόγων" αναφέρει ο Nick Lawson της Deutsche Bank.

Η Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, την Τρίτη ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος μετά την αιφνιδιαστική κίνηση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από σήμερα μέχρι και τις 6 Ιουλίου καθώς και επιβολή ορίου στις αναλήψεις στα 60 ευρώ ανά ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 3,66%, ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται 4,40% χαμηλότερα και ο ιταλικός ΜΙΒ χάνει 3,50%.

Νωρίτερα στην Ασία...

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές τόσο στην Ασία όσο και στην Αυστραλία, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα Συνεχίζεται το σφυροκόπημα για τις κινεζικές μετοχές.

Στις αγορές, οι κινεζικές μετοχές συνεχίζουν να κλονίζονται από την πρόσφατη άτακτη διόρθωση, παρά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να κόψει ταυτόχρονα τόσο το επιτόκιο αναφοράς όσο και το ποσό αποθεματικών που υποχρεούνται να κρατούν οι κινεζικές τράπεζες.

Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 5,62% ενώ ο δείκτης Senzen υποχωρεί άνω του 7%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei χάνει 2,87% στις 20.112,83 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχωρεί 2,53%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 3% το Μάιο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σημειώνοντας το δεύτερο διαδοχικό μήνα ανάκαμψης.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Κοspi στη Ν. Κορέα καταγράφει απώλειες 1,65%, ο STI κινείται 1,45% χαμηλότερα και ο Sensex στην Ινδία υποχωρεί 1,94%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές στην Αυστραλία, με το δείκτης ASX 200 να υποχωρεί 2,31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: