Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Η επιλογή είναι σύγκρουση!

Την Παρασκευή είχαμε στην Βουλή συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Την συζήτηση προκάλεσε ο πρωθυπουργός, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά την διάρκειά της αποκάλεσε την πρόταση των πιστωτών «παράλογη» και επέμεινε πως για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει όριο χρόνου. Σε γενικές γραμμές, παρά τους ασυνήθιστα για εκείνον χαμηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στάση εξαιρετικά επιθετική προς τους εταίρους. Προφανής στόχος του να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή πρόταση ως μη αποδεκτή και να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση σε αποδοχή αυτούσιας της ελληνικής. Παρά τα όσα, όπως θα δούμε παρακάτω, είχε ήδη υποσχεθεί προς τους εταίρους.

Όλο αυτό το θέατρο θα μπορούσε να εκληφθεί απλά σαν «παράσταση για εσωτερική κατανάλωση» αν, το Σάββατο και την Κυριακή, δεν υπήρχε ορυμαγδός αντιδράσεων από το εξωτερικό. Πιο χαρακτηριστικά τα όσα διαδραματίσθηκαν στην συνέντευξη Τύπου του Jean Claude Juncker και του Donald Tusk για την Σύνοδο του G7. Είχε προηγηθεί η είδηση του Reuters πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν είχε δεχθεί να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρακαθώς «δεν υπήρχαν εξελίξεις για να συζητηθούν». Το Μαξίμου διέψευσε, με ειρωνικά σχόλια περί παραφιλολογίας. Για να έρθει λίγο αργότερα επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες, πως το αίτημα είχε γίνει και απορριφθεί, όντως. 

Θα μπορούσε ο εξευτελισμός να είχε σταματήσει σε αυτό το σημείο, (ευτυχώς το Μαξίμου δεν διέπραξε το σφάλμα να συνεχίσει την «τρελίτσα») αν ο ίδιος ο κύριος Γιουνκέρ δεν έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Και εκεί η χώρα μας έγινε, για μια ακόμη φορά, ρεζίλι μπροστά σε όλη την Υφήλιο. Τι ειπώθηκε; Ότι την Τετάρτη η διαπραγμάτευση δεν είχε μπορέσει να προχωρήσει διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος και πως το αίτημα συνομιλίας το Σάββατο απορρίφθηκε διότι έπρεπε, κατόπιν υπόσχεσης του κυρίου Τσίπρα, να έχει αποσταλεί εναλλακτική ελληνική πρόταση, την Πέμπτη. Που όμως δεν πήγε ούτε την Πέμπτη αλλά ούτε και την Παρασκευή. Ο J. C. Junker επίσης τόνισε πως συνεχίζει να εκφράζει την επιθυμία για την μη πραγματοποίηση Grexit. Αυτή η επιθυμία όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν προσδοκία ότι θα «τραβήξει λαγό απ’ το καπέλο»! Ακόμη τόνισε πως, πάρα το πώς παρουσιάστηκε η πρόταση στην Ελληνική Βουλή, αυτή δεν αποτελεί τελεσίγραφο και πως το είχε ξεκαθαρίσει στον κύριο πρωθυπουργό! Επιπλέον παραδέχτηκε πως υπάρχει χρονική προθεσμία στις διαπραγματεύσεις, αλλά αρνήθηκε να την αποκαλύψει. Όπως αρνήθηκε να αποκαλύψει τι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε όμως πως, για αυτά που είπε στον κύριο Τσίπρα για το θέμα, αυτός δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Γενικώς ο κύριος Junker εμφανίστηκε πολύ στεναχωρημένος από την στάση Τσίπρα. Παρότι ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε «ελαφρά απογοητευμένος», οι εκφράσεις του προσώπου του κατά την διάρκεια της συνέντευξης, μιλούσαν από μόνες τους. Είναι πολύ ενοχλημένος και θυμωμένος. Δεν είναι συνηθισμένος να τον εμπαίζουν και να τον κοροϊδεύουν. Κατά πάσα βεβαιότητα, η Ελλάδα την Παρασκευή το βράδυ, έχασε έναν παραδοσιακό της φίλο. Έναν πολύ ισχυρό φίλο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης σε όλα αυτά; Ένα non paper, ένα άρθρο του κυβερνητικού εκπροσώπου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει κυβερνητικού εταίρου. Η ουσία αυτών των αντιδράσεων; Είναι η σειρά των δανειστών και αυτοί θα φταίνε «αν γίνει Κούγκι».

Τα πράγματα είναι απλά και ολοφάνερα. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να πάει σε σύγκρουση. Οι παραπάνω συμπεριφορές δεν εξηγούνται αλλιώς. Δεν εμπαίζεις και δεν κοροϊδεύεις τους εταίρους σου, όταν ψάχνεις βοήθεια και συμβιβασμό. Δεν εξευτελίζεις και προσβάλλεις τους δανειστές σου, όπως συνέβη με τον Mario Draghi την Πέμπτη και την κυρία Lagarde την Παρασκευή, με την «ομαδοποίηση» των δόσεων προς το Ταμείο. Δεν τους εκθέτεις σε προσωπικό επίπεδο αγνοώντας τους σαν να μην υπάρχουν. Όχι αν έχεις σκοπό να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι μαζί τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει επιλέξει την σύγκρουση. Δύσκολο να έχει κανείς αμφιβολίες γι’ αυτό, πλέον. Το ζήτημα είναι πότε θα το αντιληφθούν οι πολίτες. Και τι θα πράξουν τότε. 

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: