Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Στον "αέρα" και οι πληρωμές του Ιουλίου

Της Νίκης Ζορμπά

Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ χθες, ήταν και σαφής και αποκαλυπτικός: Καταρχήν, "τέλος χρόνου" για τη διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει. "Το deadline είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας", είπε. Όπερ σημαίνει, ούτε η 30η Ιουνίου, οπότε και τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θεωρείται η μέρα του game over , για την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον.

Είπε όμως και κάτι ακόμη: Ό,τι δώσαμε, δώσαμε. Ακριβέστερα: "Έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια αντιπροτάσεων". Κοντά σε αυτό, απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθούν οι (μαζεμένες) δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου σιβυλλικά μεν, αλλά δίδοντας στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης: "Ελπίζουμε να έχει υπάρξει συμφωνία" ώστε να μην έχει νόημα η σχετική συζήτηση.

Το παζλ έχει αρχίσει να συμπληρώνεται - με τα παρόντα δεδομένα- και ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς, τούτη την ώρα τουλάχιστον, προβλέπει παίγνιο "χοντρό" με τη φωτιά: Και τούτο, διότι, κατά έγκυρες πληροφορίες, εάν οι εταίροι δεν "προσέλθουν στον ρεαλισμό" ( κατά την προσφιλή έκφραση του Αλέξη Τσίπρα), η Κυβέρνηση σκέφτεται να μην πληρώσει ούτε τις οφειλές του Ιουλίου προς το ΔΝΤ.

"Θα έχουμε πρόβλημα σοβαρό κι εμείς αλλά θα έχει πλέον και η άλλη πλευρά. Καθένας να τεθεί προ των ευθυνών του" ανέφερε σχετικώς καλά πληροφορημένη πηγή, παροικούσα τω Μαξίμου.

Κι όλα τούτα, εν τω μέσω φημών, ( από γερμανικά ΜΜΕ) που φέρουν το Βερολίνο να εξετάζει το λύσιμο του γόρδιου δεσμού σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ( 25-26 Ιουνίου), όπου εάν και εκεί οι ζυμώσεις καταστούν κούφιες, τότε η επιβολή capital control για τις ελληνικές τράπεζες, θα καταστεί, αναπόδραστη πραγματικότητα για τη χώρα.

"Εμείς δεν έχουμε τέτοια εικόνα" σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές επί των σχετικών δημοσιευμάτων παραμένοντας ωστόσο φειδωλές για τον σχεδιασμό των επόμενων ημερών.

Περιορίζονται απλώς να δηλώσουν πως βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν πλέον οι "Θεσμοί": "Οι προτάσεις μας είναι αναλυτικές και κατατεθειμένες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι υπαναχωρήσεις είναι πολλές, κανείς δεν μπορεί να μας μεμφθεί ότι δεν επιδιώκουμε λύση, τώρα πλέον μένει στην άλλη πλευρά να τις δεχθεί. Άλλες υποχωρήσεις δεν πρόκειται να κάνουμε", λέει η ίδια πηγή τονίζοντας: " Δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση συντάξεων και μισθών ή για αύξηση στον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Τέτοια πρόταση δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά βιώσιμη", συμπληρώνει.

Στο δια ταύτα: Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου κατά πάσα πιθανότητα θα "αφήσει" τη διαπραγμάτευση στο σημείο που τη "βρήκε", ήτοι χωρίς συμφωνία. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί για τις 13.00 συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να επαναλάβει τα μηνύματα που στέλνει τον τελευταίο καιρό: "Ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές" (όσες έχουν απομείνει), ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιήσει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Στ. Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη. Και οι τρεις ζήτησαν να ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: