Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, δεν θα ζητήσουμε την άδεια από Σόιμπλε και Ντάισελμπλούμ

«Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. «Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας μας ως νέας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα» πρόσθεσε.

«Ακόμα και την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, καταθέσαμε ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών με τη διαφορά ότι επιλέξαμε τα βάρη να τα σηκώσουν αυτοί που αντέχουν» υπογράμμισε και ανέφερε:

«Στο όνομα των μη υφεσιακών μέτρων, μας ζήτησαν να ρίξουμε τα βάρη στις συντάξεις και στους
μισθούς. Παράλληλα μας κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτου. Μας ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούμε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα της φτώχειας. Μας ζήτησαν να απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις.

Απαίτησαν να προηγηθούν η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να προκαταλάβουν την μεταρρύθμιση. Ζήτησαν εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η επιμονή σώνει και καλά να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, περιόριζε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι δεν έδωσαν τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο την ίδια αόριστη υπόσχεση όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. «Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».

Από χθες το βράδυ, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όμως πεισμώνει. Οι Έλληνες γνωρίζουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν. Ας αναλογιστούν κάποιοι ότι οι εκβιασμοί φέρουν αντίθετα αποτελέσματα Η αξιοπρέπεια ενός λεηλατημένου λαού δεν είναι παιχνίδι. Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, κάποτε και οι εκβιασμοί στερεύουν. Το μόνο που σήμερα έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασία είναι ο φόβος.

Η απόφαση μας να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει όχι στο τελεσίγραφο» υπογράμμισε και επισήμανε ότι «θα στείλει και μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθούν άλλα σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

-Τώρα είναι η ώρα της πιο πλατιάς συναίνεσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την απαλλαγή του λαού από τη λιτότητα.

-Η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός περήφανου «όχι» θα βρεί τη χώρα με πολύ πιο ενισχυμένη τη διαπραγματευτική της ικανότητα και ταυτόχρονα θα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές.

-Η βούληση για μια ειλικρινή διαπραγμάτευση και έναν έντιμο συμβιβασμό θα είναι στο τραπέζι.

-Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ευρώπης να επιλέγει αυτός τις κυβερνήσεις του και τις στρατηγικές για το μέλλον.

-Άκουσα από πολλούς να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό είναι πολιτειακά επικίνδυνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει αρετή, θάρρος και πατριωτισμό.

-Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα από δημοψήφισμα απόρριψης του μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, είναι η επιλογή των πιο ακραίων στοιχείων έξω από τη χώρα και όσων παπαγαλίζουν τις απόψεις τους μέσα στη χώρα.

-Η Ελλάδα δεν είναι ούτε επισκέπτης ούτε φιλοξενούμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων.

-Παρά την ευκαιρία να γίνουν θεσμοί που τους έδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, παρέμειναν τρόικα που σκοτώνει τη δημοκρατία

-Θα δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία, στους περήφανους αγώνες, στο μέλλον αυτού του λαού που αξίζει να ζει μα προοπτική και ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: