Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Έφτασε η ώρα της κρίσεως για τις τράπεζες

Της Νένας Μαλλιάρα

Στην ώρα της κρίσεως πλησιάζει η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με ορόσημο τη σύνοδο του Eurogroup, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΚΤ, αλλά και του ESM στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η απόρριψη των ελληνικών προτάσεων ως ημιτελών και η χθεσινή αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τις Βρυξέλλες, παρατείνει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όλα δεν τελείωσαν χθες και η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης.

Το προφανές είναι ότι η ώρα των τελικών αποφάσεων δεν είναι μακριά, αφού το ισχύον πρόγραμμα
διάσωσης από την ευρωζώνη εκπνέει στις 30 Ιουνίου, οι δανειστές αρνούνται να εκταμιεύσουν τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος χωρίς συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας και οι υποχρεώσεις για πληρωμές της χώρας ανέρχονται περί το 1,7 δισ. δολ. στο ΔΝΤ αυτόν τον μήνα και περί τα 6,8 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στον απόηχο του θρίλερ της διαπραγμάτευσης λεπτό προς λεπτό, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τελικώς θα επιτευχθεί μία συμφωνία, έστω προσωρινή, η οποία θα αποτρέψει την χρεοκοπία εξαιτίας αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συμφωνία, εκτιμούν, θα κινείται πολύ κοντά στην κοινή πρόταση Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. με αντίβαρα μία "προσφορά" σχετικά με ένα επενδυτικό πρόγραμμα και μία υπόσχεση για μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αποδοχή της συμφωνίας μπορεί να "ξεκλειδώσει" ένα μέρος από το διαθέσιμο ποσό των 7,2 δισ. ευρώ του δεύτερου "πακέτου" διάσωσης, να επιτρέψει την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, καθώς και διευκολύνσεις από την ΕΚΤ μέσω π.χ. της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ή και μέσω του "ανοίγματος" του ορίου για αγορές εντόκων του ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες.

Σε πρώτο πλάνο, βεβαίως, αυτό που προέχει για τις τράπεζες είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει ανοιχτή τη στρόφιγγα του ELA και να "παγώσει" την αύξηση του haircut στα collaterals. Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη από ποτέ αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, σηματοδότησε διπλωματικά το "τέλος του δρόμου" για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Στην παρούσα φάση, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα κινείται στο 65% του ΑΕΠ της χώρας και ανέρχεται στα 119 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 83 δισ. ευρώ μέσω ELA.

Παρά τις σχεδόν καθημερινές, το τελευταίο διάστημα, διαβεβαιώσεις από την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Daniele Nouy, για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίες δεν μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν "δέσει τον γάιδαρό τους" για την επάρκεια ρευστότητας. Αντιθέτως, με την απόφαση για αύξηση του haircut των ενεχύρων κατά 20% να υλοποιείται το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουνίου, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει συμφωνία, οι τράπεζες βιώνουν από σήμερα τα κρισιμότερα 24ωρα για τη ρευστότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: