Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΡΗΞΗ! Μην επιμένετε σε τόσο σκληρά μέτρα

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, ενώ το βαρύ κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τους Μέρκελ και Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επί τάπητος τέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των συζητήσεων. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των Θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα. Με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις περίεργες απαιτήσεις (διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη) και ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ηγεσία, αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα είδος τελεσιγράφου της ελληνικής πλευράς προς τους Θεσμούς. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και οι υπουργοί ότι αυτή συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί, ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή…

Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των θεσμών και της Αθήνας, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου (σσ. συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα).

Ντάισελμπλουμ: Το θέμα θα πρέπει να κλείσει το Σάββατο

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή και θα πρέπει Αθήνα-δανειστές να τα βρουν στο Eurogroup του Σαββάτου.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις πως αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. «Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.

Φάιμαν: Συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή.

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ως προς τι θα συμβεί αν οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θέλω να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο plan A και εύχομαι να αποφευχθεί το Grexit. Σίγουρα δεν θα αποδυναμώσω την αναγκαία αισιοδοξία με αρνητικά σενάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καζίμιρ: Έχουμε απαυδήσει με την Ελλάδα

Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «απαυδήσει» τόνισε σήμερα ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το ελληνικό θέμα.

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: