Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Bild: Η Γερμανία δεν αποκλείει πλέον μια ελληνική χρεοκοπία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει πλέον μια χρεοκοπία της Ελλάδας μετά την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κάνει νέες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την Πέμπτη, αναφέρει η γερμανική Bild επικαλούμενη άτομα με γνώση των κυβερνητικών θέσεων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel διεξάγουν συζητήσεις για το πώς να διαχειριστούν μια χρεοκοπία, περιλαμβανομένων κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και περικοπής του χρέους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Η Merkel επίσης ανταποκρίνεται στην πίεση από το χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ καθώς
ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών αντιδρά σε περαιτέρω χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, αναφέρει η Bild.

Οι προετοιμασίες ακολουθούν την αποχώρηση των διαπραγματευτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις Βρυξέλλες μετά την αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος σε μια συμφωνία για το χρέος που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση και να θωρακίσει τη θέση της εντός της Ευρωζώνης.

Οι συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande ολοκληρώθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απορρίπτει προτάσεις όπως ο υψηλότερος ΦΠΑ, αναφέρει η Bild.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Donald Tusk είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη να σταματήσει τους ελιγμούς και να αποφασίσει αν θα δεχτεί τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Ο Tusk εγκατέλειψε την ουδέτερη στάση του για να δείξει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ετοιμάζονται να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα τελεσίγραφο. Οι πιστωτές εμφανίζονται να είναι εξοργισμένοι από την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να δεχτεί τις απαιτήσεις τους, διακινδυνεύοντας μια χρεοκοπία και έξοδο από τη νομισματική ένωση, με πιθανές συνέπειες πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: