Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΒΓΑΙΝΕΙ η Ελλάδα από το ΔΝΤ! Ρώσος υφυπ. Οικονομικών: «Είμαστε έτοιμοι για την χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα κεφάλαια των BRICS»

Τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ΔΝΤ μετά από αυτή τη Ρώσικη πρόταση. Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα οταν η Αθήνα αποφασίσει να γίνει μέλος της κάτι που αναμένεται να συμβεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο.

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Sergei Storchak τονίζοντας ότι “Απο την στιγμή που η Ελλάδα γινόταν το πρώτο πλήρες μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS που θα ζητούσε δανειοδότηση με κεφάλαια της Τράπεζας και αυτό δεν θα αποτελούσε έκπληξη”.

«Δεν έχει καμία διαφορά εάν η Ελλάδα γίνει μέλος της τράπεζας συνεισφέροντας ένα μικρό ή μεγάλο ποσό» είπε ο ακόμη ο Storchak για να συμπληρώσει:

«Από τη στιγμή που θα γίνει πλήρες μέλος θα μπορεί να αιτηθεί για δάνεια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς ή για έργα ανάπτυξης»

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η πρόσκληση που απεύθυνε η Ρωσία στην Ελλάδα για συμμετοχή της στην τράπεζα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην αποδέσμευσή της από το ΔΝΤ.

Μάλιστα όπως τονίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας βρήκε την ιδέα ως αρκετά «ελκυστική», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα.

Η Aναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ιδρύθηκε από την Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Ν. Αφρική το 2014 ως μια εναλλακτική στην Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων και στο ΔΝΤ.

Η πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή έγινε επίσημα τη Δευτέρα από τον Ρώσο υφυπουργό, ενώ όπως αναφέρει το Der Spiegel ο Α.Τσίπρας εξετάζει την πρόταση με θετικό πνεύμα και όπως δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή αποτέλεσε μια «ευχάριστη έκπληξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: