Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

BofA: Ντόμινο στην Ευρώπη και χάος από ένα Grexit

Τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Χάουνερ.

Τις καταστροφικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επαναλαμβάνει η BofA, λέγοντας ότι το Grexit θα προκαλούσε «ατέλειωτο χάος» στη χώρα μας, αλλά θα δημιουργούσε και ένα ολόκληρο ντόμινο στις αγορές που θα αναζητούσαν το επόμενο «θύμα». Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, Ντάβιντ Χάουνερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας για τις αναδυόμενες χώρες, η
έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα δημιουργούσε προηγούμενο, με αποτέλεσμα, οι αγορές, σε κάθε μελλοντική κρίση, να αναρωτιούνται εάν επίκειται η αποχώρηση άλλης χώρας – κάτι που θα ήταν παράγοντας αποσταθεροποίησης. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, όπου θα ήταν καλύτερα η θέση της και όλες οι υποτιμήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν καμιά τόνωση της οικονομίας, επειδή λείπει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία, αναφέρει, προσθέτοντας πως το Grexit θα ήταν ένα «ατέλειωτο χάος» και νομικά όχι εφικτό.

Μάλιστα, αυτό που διακυβεύεται είναι ακόμα και το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, όπως διευκρινίζει, αφού θα έπρεπε να κλειστούν τα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μην εξάγουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσα σε βαλίτσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα στην Ελλάδα θα επαρκέσουν έως το τέλος Ιουνίου και ότι για πολιτικούς λόγους δίνονται άλλα στοιχεία για να ασκηθεί πίεση, αφενός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δάνεια, και αφετέρου στο εσωτερικό για να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως προς το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ο Αυστριακός οικονομολόγος παρατηρεί πως θα είναι πολύ κρίσιμο, καθώς τα χρήματα τελειώνουν στο τέλος Ιουνίου και η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε στη συνέχεια, μια εξέλιξη που θα επηρέαζε και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως συμπληρώνει, από την πλευρά της η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να διακόψει την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα προκαλούσε πανικό και οι τελευταίοι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες.

Την τελευταία στιγμή η Βουλή θα έπρεπε να περάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποκλείει αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των βουλευτών της κυβέρνησης. Ο ίδιος θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς, ωστόσο, όπως λέει, οι Ελληνες έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους και ούτε η Δυτική Ευρώπη ούτε οι άλλες χώρες της περιφέρειας είναι με το μέρος τους, ενώ ο χρόνος τρέχει και ακόμη και εάν μπορέσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα, λείπει η πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς από την άλλη, να είναι λύση ένα δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Ντάβιντ Χάουνερ, η Ελλάδα πριν τις εκλογές βρισκόταν σε καλή κατάσταση, είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησής της από ό, τι οι ΗΠΑ, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα, τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, υπάρχει ύφεση και ένα πρωτογενές έλλειμμα διότι δεν έχουν εισπραχθεί φόροι.

Για πλατιά στρώματα της κοινωνίας, η κατάσταση ήταν κοινωνικά δυσβάστακτη, ωστόσο η Ελλάδα για δέκα χρόνια είχε ένα εισοδηματικό επίπεδο που δεν αντιστοιχούσε στις οικονομικές της επιδόσεις και το πρόβλημα είναι πως εκείνοι οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτό δεν είναι και οι ίδιοι, οι οποίοι πληρώνουν τώρα το τίμημα, διότι οι περικοπές πλήττουν κυρίως τους κοινωνικά αδύναμους, ενώ οι εισπράξεις φόρων από τους μεγαλοεισοδηματίες παραμένουν ακόμη χαμηλές και οι μεγάλες καταθέσεις ιδιωτών ή επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη εκτός χώρας και εκείνα που παραμένουν είναι μόνον οι μικροκαταθέσεις. Ωστόσο το Grexit και η υποτίμηση του νομίσματος θα αποτελούσε για τους κοινωνικά αδύναμους μια καταστροφή και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, καταλήγει στη συνέντευξή του ο Αυστριακός οικονομολόγος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: