Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα

Αν και μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσαν να μείνουν στο παρασκήνιο όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, αυτό τώρα αλλάζει, τονίζει το Bloomberg, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

O πρόεδρος Ομπάμα και οι οικονομικοί του σύμβουλοι είχαν κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις για την Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ζήτημα αυστηρά εσωτερικό.

"Οι ΗΠΑ έχουν αναμειχθεί από την αρχή στο ελληνικό πρόβλημα αλλά οι περισσότερες κινήσεις ήταν παρασκηνιακές" δηλώνει υπάλληλος του υπ. Οικονομικών.

Αλλά πλέον έρχονται στο προσκήνιο, καθώς, όπως λέει, ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, είχε δύο φορές τηλεφωνική επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του εκφράσει την ανησυχία του Λευκού Οίκου για το ζήτημα.

Η διστακτικότητα των ΗΠΑ να εμπλακούν ενεργά στο θέμα οφείλεται στις αντιδράσεις που έχουν
προκαλέσει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει ανοιχτά τους Αμερικανούς ομόλογούς τους όταν το 2011 αναμείχθηκαν στο θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέου.

Σύμφωνα τον Ρόμπερτ Καν, πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, "η ανάμειξη της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη και η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Αυτό αποτρέπει τον Ομπάμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός".

Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία έχει πλέον θωρακιστεί απέναντι στα εξωτερικά σοκ, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.

Το ίδιο και η Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση Ομπάμα υπάρχει ακόμα νευρικότητα για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο αδιέξοδο, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει υπερβολικά αισιόδοξοι και υποτιμούν τις συνέπειες ενός Grexit, λέει ο Καν.

Αυτή η ανησυχία αρχίζει τώρα να εμφανίζεται, προσθέτει το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: