Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ… Στο κενό έπεσε η παρέμβαση των ΗΠΑ

Στο κενό φαίνεται πως έπεσε ακόμα μία παρέμβαση των ΗΠΑ για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος και το κλείσιμο της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ επέμειναν στην ανάγκη τήρησης των υποσχέσεων που έδωσε η Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, ότι λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Οικονομικών ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μετά τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει αρχίσει να γράφεται η συμφωνία, τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν τόνισαν ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο Έθνος, ο Αμερικανός υπουργός ΟικονομικώνΤζακ Λιου είχε χθες το πρωί την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα
πρωθυπουργό σε διάστημα δέκα ημερών και στη διάρκειά της έκανε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την 5η Ιουνίου ημέρα «σταθμό», καθώς πιστεύει ότι τυχόν αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ θα δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την απαισιόδοξη αυτή εικόνα δεν μοιράζεται το Διεθνές Δημοκρατικό Ταμείο, που δια του επικεφαλής των οικονομολόγων του Ολιβιέ Μπλανσάρ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας. «Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε», είπε ο Μπλανσάρ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και πρόσθεσε: «Μελετήσαμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κρίση επεκτεινόταν σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα να την σταματήσει».

Οι επαφές με του Λιου με τους Ευρωπαίους

Όπως γράφει ο κ. Ιγνατίου, πριν από τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός είχε κάνει τον πρώτο κύκλων επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και φέρεται να περιέγραψε την κατάσταση στον Έλληνα πρωθυπουργό ως δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός συνάντησε δυσκολίες για το θέμα της Ελλάδας, καθώς οι συνομιλητές του δεν ήταν θετικοί στις θέσεις που εξέφρασε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λιτότητα και την ανάπτυξη. Οι εταίροι της Ελλάδας επιμένουν ότι η χώρα μας δεν δείχνει την απαιτούμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε στο Έθνος -σχετικά με τα περί συγγραφής της συμφωνίας- «δεν έχω τίποτα να προσφέρω. Να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αλλά και των ίδιων των δανειστών μεταξύ τους, είναι αρκετές και σε μερικές περιπτώσεις, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, είναι αξεπέραστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: