Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Associated Press: Τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Το πρακτορείο μέσα από έναν οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων σκιαγραφεί την ελληνική κρίση. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα έχουν εξαντληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία. Το Associated Press, αναδεικνύοντας και αυτό με τη σειρά του τους μεγάλους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό ερωτήσεων - απαντήσεων για την ελληνική κρίση.

Αναλυτικά, ο κρίσιμος οδηγός για την ελληνική κρίση έχει ως εξής:

1) Τι έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχουν επικεντρωθεί στην εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, από το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ από πέρυσι.

2) Γιατί είναι τόσο επείγουσα η εκταμίευση της δόσης;

Η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ προκειμένου να κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό στις αγορές, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δόσεων προς τους επίσημους πιστωτές της, τους επόμενους τρεις μήνες.

Μόνο τον Ιούνιο, η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (σε 4 δόσεις συνολικά).

Η πρώτη από αυτές τις τέσσερις δόσεις πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου και αφορά σε 300 εκατ. ευρώ.

3) Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου;
Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δεν σημαίνει αυτόματα πως η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Όμως εάν χάσει μια πληρωμή προς τους πιστωτές της η Ελλάδα, τότε αυτόματα μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης θα επιφέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές.

Αυτόματα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες (capital controls).

Eάν τότε η χώρα δεν λάβει στήριξη από τους πιστωτές της, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

4) Εάν η Ελλάδα λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, αυτή πόσο θα διαρκέσει;

Με τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να περάσει παρά μόνο ελάχιστους μήνες.

Πέρα από τα 1,6 δισ. ευρώ που οφείλει προς το ΔΝΤ, η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, μόνο προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

5) Τι θα συμβεί όταν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας;

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης, αμέσως μόλις εξαντληθούν τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης.

Όμως η συζήτηση ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: