Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

WSJ: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το "τέλος παιχνιδιού" για την Ελλάδα

Απίθανη θεωρεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup αυτής της εβδομάδας ο Simon Nixon σε άρθρο του στη WSJ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ακόμη δυνατό η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και πλέον δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, και θα γίνει χειρότερη προτού βελτιωθεί. Κανείς δεν περιμένει τώρα μια συμφωνία για την απελευθέρωση των κεφαλαίων διάσωσης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα στη Ρίγα, συνάντηση η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί ως το τελικό deadline για μια συμφωνία. Τώρα το νέο deadline φαίνεται να είναι η σύνοδος της 11ης Μαΐου.

Αλλά, σημειώνει ο Nixon, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα για τις συναντήσεις του ΔΝΤ, υπήρχε μικρή αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τότε.

Οι δύο πλευρές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες. «Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», ανέφερε ένας αξιωματούχος. Στην πραγματικότητα, τώρα είναι χειρότερα: μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Αθήνας θα κόστιζε κεφάλαια ή θα μείωνε τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως αν συνοψιστούν όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που απαιτείται με βάση το ισχύον πρόγραμμα, μετατρέπεται σε έλλειμμα 10%-15% ενώ το χρέος εκτινάσσεται άνω του 120% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2022. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η ευρωζώνη –πόσο μάλλον το ΔΝΤ- να εκταμιεύσει κεφάλαια στη βάση τέτοιων φανταστικών αριθμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αθήνα δεν θα πάρει άλλα λεφτά αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι και ότι έχει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης. Η ευρωζώνη δεν θα εκταμιεύσει τα δικά της κεφάλαια διάσωσης χωρίς μιας συμφωνία που να έχει την έγκριση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να εξορθολογίσει τα αιτήματά του, αλλά αυτό μετά βίας περιορίζει την κλίμακα του συμβιβασμού που απαιτείται από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

«Ακόμη και μια συμφωνία λιτών προδιαγραφών θα απαιτήσει είτε από την Αθήνα να δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης είτε από την ευρωζώνη να συμφωνήσει να παράσχει σημαντική ελάφρυνση χρέους, κάτι που δεν θα συμβεί μέχρι η Αθήνα να μπορεί να πείσει την ευρωζώνη ότι είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι ίσως ο Αλ. Τσίπρας κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, εγκαταλείποντας τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του και σχηματίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό συνασπισμό με μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους πρόθυμους να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις, ως εκ τούτου εξασφαλίζοντας μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να αποφευχθεί η καταστροφή. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία, δίνει πιθανότητα 5% σε αυτό το σενάριο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα μετά από αυτό, θα εξαρτηθεί από το ποια χρέη θα αποφασίσει να αθετήσει η Ελλάδα και από την αντίδραση των καταθετών. Εάν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών σε ένα κρατικό ομόλογο ή δάνειο, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την τιμή που πληρώνουν οι τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στον ELA, ουσιαστικά στερώντας τους την πρόσβαση σε νέες προμήθειες κεφαλαίων.

Εάν η Αθήνα αποφασίσει να κηρύξει στάση πληρωμών στους ίδιους της τους πολίτες, ίσως εκδίδοντας IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, οι πελάτες των τραπεζών ίσως αρχίσουν να αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και πάλι, οι τράπεζες γρήγορα θα ξέμεναν από collateral για επείγουσα ρευστότητα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Αθήνα θα πρέπει να εισάγει capital controls και μια τραπεζική αργία για να σταματήσει την «έκρηξη» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες αν όχι μήνες σε αυτή την αβέβαιη κατάσταση ενώ τεχνικά παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

Επικαλούνται την κατάσταση στην Κύπρο μετά από το 2013 ως προηγούμενο, όπου οι τράπεζες έκλεισαν για σχεδόν δύο εβδομάδες και επιβλήθηκαν capital controls, τα οποία ήρθησαν αυτόν τον μήνα.

Σε αυτή την ανάλυση, θα μπορούσε ακόμη να υπάρχει χρόνος μετά από μια αθέτηση πληρωμών για την διεξαγωγή νέων εκλογών ή ίσως ενός δημοψηφίσματος για το μέλλον στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πολιτικό σχήμα στην Αθήνα, διατεθειμένο να συνάψει συμφωνία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Διάφοροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δηλώνουν τώρα κατ’ιδίαν, ότι αυτό είναι το βασικό τους σενάριο.

Αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι ότι η Αθήνα θα είχε πολύ χρόνο μετά από μια χρεοκοπία, προτού γίνει αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ. Εξάλλου, η κατάσταση στην Κύπρο ήταν πολύ διαφορετική: εκεί, τα capital controls και η τραπεζική αργία ήταν μέρος ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή του σε πιο υγιή βάση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες θα έκλειναν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος, χωρίς κανένα σχέδιο για την αποκατάσταση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Κάποιες κυβερνήσεις υποστηρίζουν τώρα ότι η προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι το focus στο πώς να περιοριστεί η επίδραση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει το σοκ από ό,τι ήταν στις αρχές της κρίσης του ευρώ, χάρη κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που τώρα θα επεκταθεί και στην Κύπρο ύστερα από την ψηφοφορία-κλειδί για τις κατασχέσεις που αποφασίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται αλλά ακόμη και έτσι, κάποια μετάδοση είναι αναπόφευκτη, καθώς οι αγορές θα προσπαθήσουν να αφομοιώσουν ότι η ευρωζώνη δεν είναι τελικά μη αναστρέψιμη.Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: