Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Tι θα συζητήσουν σήμερα Βαρουφάκης – Draghi

του Γ. Βαρουφάκη

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης πέραν του “καυτού” θέματος της διατήρησης ή και βελτίωσης της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει και μία άλλη διάσταση, αυτή της μεγαλύτερης συσχέτισης της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με εκείνη του Ιουνίου. 

Κανείς εκ των δύο συνομιλητών δεν περιμένει βέβαια κάτι συνταρακτικό να βγαίνει άμεσα από την συνάντηση αυτή. 
Αλλά κάποιες “ιδέες” από την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι πρόκειται να τεθούν υπ΄ όψη του προέδρου της ΕΚΤ ο οποίος παρά την σταθερή του στάση απέναντι στην Αθήνα, εν τούτοις είναι αυτός που περισσότερο από κάθε άλλον επιμένει στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα μαζί με την Ουκρανία, παραμένουν τα βασικά αποσταθεροποιητικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η “ιδέα” που σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να θέσει υπ΄ όψη του Draghi ο Γ. Βαρουφάκης είναι το ενδεχόμενο... ενσωμάτωσης της τρέχουσας διαπαγμάτευσης με εκείνη του Ιουνίου για το μεγάλο “πακέτο” συμφωνίας σε περίπτωση που οι επικείμενες συζητήσεις στο Brussels Group δεν ευδοκιμήσουν (αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του “Κεφαλαίου”). 

Προφανής στόχος είναι η αποφυγή μίας εικόνας “ρήξης” μέσα στον Μάιο και η αναζήτηση αναλλακτικών μορφών συννενόησης που θα μπορούσε να κρατήσει ανοικτή την προοπτική για την “αναπτυξιακή” συμφωνία του Ιουνίου. 

Από την πλευρά του ο Draghi αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Γ. Βαρουφάκη ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάξει τα όρια χρηματοδότησης της Ελλάδας παρά μόνο αν υπάρξει “βεβαιότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης” που βρίσκεται σε εκκρεμότητα “στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου”. Με άλλα λόγια ούτε η αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων από τις τράπεζες πρόκειται να υπάρξει ούτε η αποκατάσταση της εξαίρεσης για την αποδοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση πρόκειται να γίνει χωρίς αυτή την “βεβαιότητα”. 

Όσο για τον ELA η χρηματοδότηση θα συνεχίζεται στα όρια των αναγκών που θα καταγράφει ανα εβδομάδα η ΤτΕ και θα μεταφέρει ως αίτημα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ. 

Μέχρι στιγμής από τότε που ο έλεγχος έχει γίνει ανά εβδομάδα η χρηματοδότηση από τον ELA έχει φτάσει τα 6 περίπου δισ. ευρώ και συνεχίζει να αυξάνεται έστω και “στάγδην” κάθε εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: