Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Russia Today: Τα μυστικά της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν

Φυσικό αέριο, οικονομική βοήθεια, άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, όλα είναι πιθανά αν το θελήσει η Μόσχα…

Σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όντας ήδη επί ρωσικού εδάφους θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Με αφορμή αυτή την πολυσυζητημένη συνάντηση κορυφής, που φαίνεται να θορυβεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους, το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RussiaToday φιλοξενεί μια εκτενή ανάλυση που διερευνά όλα όσα είναι πιθανόν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει από την Μόσχα  ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας. Μπορεί επίσης να ζητήσει μια ελάφρυνση στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά
το σίγουρο είναι ότι μέρος των συζητήσεων θα αφορά την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μπορεί η Ρωσία να διασώσει την Ελλάδα;

Οι φήμες βρίθουν για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου η Ρωσία θα προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Είναι ένα σενάριο που τροφοδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΟΙΚ Anton Siluanov, που δύο μέρες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έδωσε βάση σε αυτή την ιδέα.

Παράλληλα είχαμε και δημοσιεύματα στην Ρωσική εφημερίδα Kommersant, που ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή του Κρεμλίνου που επικαλείται το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας, η Μόσχα θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για πρόσβαση στην αγορά κρατικής περιουσίας της Ελλάδας.

Έχει η Ρωσία χρήματα για να δανείσει την Ελλάδα;

Και ναι και όχι απαντά με σιβυλλικό τρόπο το ρωσικό πρακτορείο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Μόσχας κάνουν λόγο για έμμεση οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι διεθνείς οικονομολόγοι θεωρούν ότι παρά την συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη και αναμένεται να παρουσιάσει θετικούς δείκτες μέσα στο 2016. Παράλληλα η Ρωσία διατηρεί τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα αλλά αν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο.

Έκπτωση στο φυσικό αέριο

Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σημαντικό ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για την κατασκευή του αγωγού που θα διαπερνά την Τουρκία και θα περνά από τα σύνορα με την Ελλάδα, υπήρξε εκατέρωθεν ενδιαφέρον για το εγχείρημα. Η στάση της Ελλάδας βέβαια σχετίζεται άμεσα με την προσφορά στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καταθέσει η Ρωσία.

Μετά την συνάντηση Λαφαζάνη με τον Ρώσο ομόλογο του, διαφαίνεται ότι η Ελλάδα θα λάβει πιθανότατα μια σημαντική έκπτωση, καθώς και ρόλο στην διεκπεραίωση. Όπως όμως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο αυτή η έκπτωση συνδέεται και με την πρόθεση της Ρωσίας για συνεκμετάλλευση με την Ελλάδα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους

Μπορεί η Ρωσία να άρει τις οικονομικές κυρώσεις προς την Ελλάδα;

Οι κυρώσεις της Ρωσίας απέναντι στα αγροτικά προϊόντα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύουν έως τον Αύγουστο του 2015. Η Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά από αυτές, καθώς περισσότερο από το 40% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία αφορούν σε αγροτικά προϊόντα. Κατά το 2013, οι εξαγωγές φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία άγγιξαν τα 178 εκ. ευρώ .

Ο Ρώσος υπουργός αγροτική ανάπτυξης NikolaiFyodorov, έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις προς τα ελληνικά προϊόντα θα σταματήσουν, αν η Ελλάδα αποφασίσει να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο παραμένει στην Ένωση δεν μπορεί να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με καμία άλλη χώρα. Όταν η Ρωσική οικονομία ανοίξει ξανά, μετά την άρση των κυρώσεων προς την Ε.Ε, οι Ρώσοι διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα εισέλθουν ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: