Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Τυφώνας Lee B; (προετοιμασία για αναδιάρθρωση ή κούρεμα χρέους;)

O Lee C. Buchheit (Lee B) είναι δικηγόρος, senior partner στην δικηγορική εταιρεία Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton της Νέας Υόρκης. Θεωρείται (και είναι) ο κορυφαίος ειδικός στον κόσμο, για αναδιαρθρώσεις και αναδιοργανώσεις κρατικού χρέους. Για να υπάρχει μία μεγαλύτερη αίσθηση, ο Lee Buchheit ήταν ο άνθρωπος που συμβούλεψε την Ελληνική Κυβέρνηση για την εκ των υστέρων εφαρμογή των CACs (Collective Action Clauses), που επέτρεψε την εφαρμογή του P.S.I. (Private Sector Involvement) το 2012. O ίδιος διοργάνωσε νομικά την όλη διαδικασία. Για όσους δεν το θυμούνται, ήταν η μεγαλύτερη διαδικασία «κουρέματος» που έγινε ποτέ.

Άλλες υποθέσεις που έχει ασχοληθεί είναι αυτή της Αργεντινής εναντίον των hedge funds που αρνήθηκαν να δεχθούν «κούρεμα» αλλά και αυτή του vulture fund Dart Management εναντίον της Βραζιλίας το 1994. Όπως βλέπουμε δεν έχει πρόβλημα να αναλαμβάνει περιπτώσεις και από τις «δύο μεριές του φράχτη». Πάντως ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «έχει πολύ περισσότερη πλάκα» και προτιμά να βρίσκεται στο πλευρό κυβερνήσεων. Καταλαβαίνετε την εμπειρία, τις ικανότητες και το κύρος του άνδρα στα θέματα κρατικού χρέους.

Γιατί τον θυμήθηκα σήμερα; Και γιατί τον αναφέρω με τόσες λεπτομέρειες; Διότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στην Νέα Υόρκη. Μία είδηση που δεν είδε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας, αυτή η συνάντηση είναι κάπως παράξενη. Επίσης δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και δείχνει εξαιρετικά σημαντική. 
Για δύο λόγους:

- Από όλα όσα ξέρουμε η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν περιλαμβάνει την όποια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Αν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κάτι τέτοιο, θα γίνει μετά τον Ιούνιο.

- Ο Lee B έχει εκφράσει δημόσια την άποψή του πως, για πολιτικούς λόγους, κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και περαιτέρω μείωση επιτοκίων.

Επομένως είναι δύσκολο να δεχθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κινήσεις που περιλαμβάνουν «κουρέματα». Κινήσεις όπως χρεοκοπία απέναντι στο Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ. ή τους Ευρωπαίους εταίρους. Ποιος ο λόγος λοιπόν, να γίνει αυτή η συνάντηση τώρα; Προετοιμάζεται η κυβέρνηση από τώρα για τις συζητήσεις μετά τον Ιούνιο; Αν ναι, αυτά είναι πολύ καλά νέα. Εάν σκοπεύει να διαπραγματευτεί για νέο πρόγραμμα μετά το τέλος τους τρέχοντος, σημαίνει πως έχει αποφασίσεινα πετύχει συμφωνία τώρα. Συζητήσεις για νέο πρόγραμμα σημαίνουν άμεσο τερματισμό αυτής της εξουθενωτικής, για την οικονομία και την χώρα γενικότερα, κατάστασης.

Μπορεί, επιτέλους, να αναχαιτιστεί η συνεχής πτωτική πορεία της Ελλάδας τους τέσσερις τελευταίους μήνες; Ή μήπως έχει αλλάξει άποψη ο κύριος Buchheit και θεωρεί ένα «απευθείας κούρεμα» εφικτό πλέον; Η δε, Ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την συνδρομή του σε τέτοιες κινήσεις; Οπότε η Ελλάδα θα μπει βαθύτερα στην δίνη του οικονομικού τυφώνα που την πλήττει; Ενός τυφώνα που θα ονομάζεται πλέον, «τυφώνας Lee B»; Ξεκάθαρη απάντηση με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι αδύνατο να δοθεί. Η Νέα Υόρκη είναι πολύ μακριά και, κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση θα παραμείνει εμπιστευτική. Τουλάχιστον ως προς το ουσιαστικό της περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, έχω την εντύπωση πως πρόκειται για ένα γεγονός που θα χρειαστεί να το θυμηθούμε στο μέλλον. Ας ελπίσουμε αυτό να χρειαστεί να συμβεί μετά από μια συμφωνία και για τους σωστούς λόγους.

Πέτρος Λάζος Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: