Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος κάνει "ασκήσεις επί χάρτου" για Grexit

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

«Θέλω να πιστεύω» είπε, σύμφωνα με το Stockwatch ο κ. Αναστασιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

Υπέδειξε, πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων. 

Ο πρόεδρος απαντώντας ερώτηση σε σχέση με το ELA της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην ΕΚΤ για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο. 

Τόνισε ότι έθεσε δύο φορές το θέμα στο πλαίσιο συναντήσεων του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

Επεσήμανε ωστόσο ότι το θέμα «είναι ευαίσθητο» και δεν επιθυμεί, είπε, η ΕΚΤ να συζητείται δημόσια καθώς, δεν το επιβάλλουν οι κανονισμοί». 

Εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος για να μην αποτρέψει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι ο ELA δεν παρεμποδίζει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων, καταθέσεων και στη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρόεδρος είπε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί η έξοδος της Κύπρου στις αγορές τονίζοντας ότι «θέλουμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τους διεθνείς δανειστές» . 

Υπέδειξε ότι «είναι δική μας ευθύνη να εποπτεύουμε την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής». 

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι το 2015 «η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Επικαλέστηκε τις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και παρέπεμψε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%. 

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Ν. Αναστασιάδης: Άρση όλων των capital controls στην Κύπρο", το Capital.gr μετέδιδε: 

Σειρά μέτρων που αποκαθιστούν την πλήρη εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξήγγειλε σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Σύμφωνα με το Reuters, σε δήλωσή του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι όλοι οι περιορισμοί κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2013 θα αρθούν την Δευτέρα. "Η άρση των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση αποκατάστασης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα", ανέφερε σε δήλωσή του. 

Επιπλέον όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσθετα έργα ανάπτυξης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, επέκταση προγραμμάτων Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέτρα απασχόλησης ανέργων και επέκταση περιόδου πολεοδομικών κινήτρων. 

"Σαν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς όλων μας και της συνέπειας στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε κάτω από τις γνωστές συνθήκες, 24 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, μπορούμε σήμερα με βεβαιότητα να μιλούμε για μια πορεία οριστικής αναστροφής μιας χωρίς προηγούμενο κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Να υπενθυμίσω ότι μέσα στην υπό αναφορά περίοδο, όχι μόνο έχουμε διαψεύσει τις εκτιμήσεις και προβλέψεις που έκαναν λόγο για ολική κατάρρευση της οικονομίας, αλλά επιτύχαμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα, και να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από το μνημόνιο. Με αποφασιστικότητα, λάβαμε ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις και εφαρμόσαμε ένα πολιτικά δύσκολο αλλά αναγκαίο πρόγραμμα χωρίς να παραγνωρίζουμε ταυτόχρονα τον κοινωνικό ρόλο που θα έπρεπε το κράτος να διαδραματίζει". 

Αναλυτικά τα μέτρα: 

Α. Την οριστική και πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. 
Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η άρση και των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα. 

Από σήμερα ενισχύεται η θετική προοπτική για άντληση επενδύσεων σε συνθήκες πλήρους εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν με ασφάλεια την οικονομία, με θετικό αντίκτυπο στην στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης. 

Β. Πρόσθετα έργα ανάπτυξης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 
Με χθεσινή απόφαση του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προς ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως: 

1. Προκηρυχτούν άμεσα προσφορές προς υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των 200 εκατομμυρίων, και τα οποία ως επί το πλείστων αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών. 

2. Ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους 80 εκατομμυρίων που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων. 

Πρόκειται για έργα υψηλού κοινωνικού οφέλους για τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. 

Γ. Επέκταση προγραμμάτων Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα 162 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη. 

Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων. 

Δ. Μέτρα απασχόλησης ανέργων 
Παράλληλα με τα πιο πάνω που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους 58 εκ. 

Ε. Επέκταση περιόδου πολεοδομικών κινήτρων 
Το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσπάθεια περαιτέρω στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων, αποφάσισε την επέκταση των πολεοδομικών κινήτρων που παραχωρήθηκαν τον Απρίλιο του 2013 και τα οποία έχουν λήξει. Κίνητρα τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε έργα και στηρίζουν ιδιαίτερα την κατασκευαστική και την τουριστική βιομηχανία. 

Στ. Σειρά μέτρων για διαδικασία προσφορών 

Προς ταχύτερη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εκτελούνται μέσω προσφορών του δημοσίου, αλλά και βελτίωση του όλου συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων που επισπεύδουν τη διαδικασία των προσφορών ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Προς τον πιο πάνω σκοπό, έχουν ετοιμαστεί τέσσερα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, και το συντομότερο θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: