Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

«Το Grexit θα κοστίσει 86 δισ. ευρώ στη Γερμανία»

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το χρέος της που φτάνει στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα πληρώσει, τελικά, τα «σπασμένα» από ένα ενδεχόμενο Grexit. Το διεθνές think tank «Icis» κάνει το λογαριασμό.Σύμφωνα με τον αναλυτή Πολ Χόντζες, αυτό πλέον δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, καθώς από το 2012 άπαντες γνώριζαν πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Όμως, συνεχώς η ΕΕ κάλυψε την σκληρή αλήθεια με την τακτική της «υποκρισίας και της επέκτασης».

Τι θα συμβεί με το Grexit

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν οι «θεσμοί» δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε μια ακόμη «προσποίηση και επέκταση»; Η απάντηση που δίνει η ανάλυση είναι σαφής: οι χώρες της ΕΚΤ θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΚΤ, η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιοκτησίας της Κεντρικής Τράπεζας (18%), άρα θα είναι αυτή που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος και θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι υπολογισμοί δείχνουν πως η ζημία της μπορεί να φτάσει στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένο ότι αυτές οι ζημίες σχετίζονται με το Target 2 του συστήματος πληρωμών της ΕΚΤ. Μάλιστα, το ποσοστό της Γερμανίας μπορεί να μεγαλώσει, αν οι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (12% και 9% αντίστοιχα) αποφασίσουν πως δεν μπορούν να πληρώσουν το μερίδιό τους. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται αμφότερες.

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo παραδέχεται με τη σειρά του αυτούς τους υπολογισμούς και μάλιστα συμπληρώνει πως στην ακραία περίπτωση που όλα τα προβληματικά κράτη (Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα) έφευγαν από το ευρώ, η Γερμανία θα βρισκόταν μπροστά στο φάσμα ζημίας που θα έφτανε στα 322 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Χόντζες: «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολιτική θύελλα στη Γερμανία, ενώ ντο εκλογικό σώμα και σε άλλες χώρες του Βορρά θα παρακολουθούσε τις εξελίξεις σοκαρισμένο. Όλα αυτά θα δημιουργούσαν μια πολιτική κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά όχι μόνο – παράδειγμα είναι και οι εξελίξεις που θα αναδύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά, η ΕΕ, μπορεί να εξακολουθήσει να παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή της πολιτικής »προσποίηση και επέκταση», ενώ την ίδια στιγμή, έμπειροι παρατηρητές δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα 50% να συμβεί κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: